Cum stii daca are polipi nazali

Polipii nazali sau vegetatiile adenoidiene, sunt escrescente destul de comune, non-canceroase, in forma de lacrima, care se formeaza in nas sau in sinusuri.

Polipii nazali ajunsi la maturitate arata ca o boaba de strugure decojita.

Adesea asociati cu alergiile sau astmul, polipii nazali pot sa nu fie insotiti de niciun simptom, in special daca sunt de dimensiuni reduse si astfel ca nu necesita niciun tratament.

Insa, polipii nazali de dimensiuni mari pot bloca drenajul din sinusuri si pot determina acumularea unei cantitati mari de mucus in sinusuri, care se va infecta si va cauza simptome resimitie la nivelul nasului si gatului.

Ce simptome determina polipii nazali

Printre cele mai comune simptome ale polipilor nazali se regasesc:

  • nasul infundat, care ingreuneaza respiratia
  • aparitia secretiile nazale (mucisorii)
  • mucusul care se scurge pe gat pentru ca nu poate fi eliminat din cauza obstructiei cauzate de polipi
  • diminuarea mirosului si al gustului
  • senzatia de presiune la nivelul fetei
  • sforaitul
  • mancarimi la nivelul ochilor
  • infectii cronice
  • stranutul
  • apneea obstructiva de somn, cauzata de blocarea temporara a cailor respiratorii in timpul somnului

Daca polipii nazali blocheaza sinusurile, pot determina acumularea de lichid care se poate infecta, cauzand sinuzita, care este insotita de dureri in zona fetei, dureri de diniti si febra ridicata.

Citeste si despre:
7 remedii naturale care scad febra
Are febra – ce sa faci si ce nu!

Cum se diagnosticheaza polipii nazali

Daca suspectezi ca micutul tau poate avea polipi nazali, este recomandat sa mergi la medicul pediatru pentru o evaluare. In general, medicul pediatru va efectua un examen medical care va include examinarea gatului si a nasului.

In majoritatea cazurilor atunci cand medicul pediatru suspecteaza un caz de polipi nazali, acesta recomanda un consult de specialitate la alergologie sau ORL. Testele mai avansate includ un RMN si o scanare CT sau o radiografie a sinusurilor pentru a putea localiza polipii si a elimina alte posibile cauze ale simptomelor.

Medicul poate recomanda de asemenea, testarea pentru fibroza chistica deoarece aceasta afectiune apare in asociere cu polipii nazali la copii.

Citeste si despre:
8 simptome pentru care să chemi pediatrul
Cum știi dacă ai un pediatru bun?
Ce ar vrea pediatrul tău să știi

Tratamentul polipilor nazali

Poate fi dificil de tratat definitiv polipii nazali, insa medicatia pe baza de steroizi poate adesea sa ajute la micsorarea lor, iar daca medicatia nu da rezultate se recomanda adenoidectomia (indepartarea chirurgicala a polipilor nazali).

Principalele tratamente sunt:

  • picaturile nazale cu corticosteroizi care ajuta la scaderea in dimensiuni a polipilor, pe o perioada de cateva saptamani sau chiar luni
  • tablete cu corticosteroizi care ajuta la scaderea in dimensiuni a polipilor de dimensiuni mai mari, dar care nu se folosesc pe o perioada de timp mai mare de 10 luni, din cauza efectelor adverse
  • adenoidectomia, indepartarea chirurgicala a polipilor nazali de dimnesiuni mari sau foarte rezistenti.

Niciunul din aceste tratamente NU trebuie administrat fara recomandarea medicului specialist din cauza efectelor adverse.

Surse: webmd.com; livestrong.com; nhs.uk
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton