Sexul dupa nasterea prin cezariana. La cat timp poti relua activitatea sexuala

Daca ai nascut prin cezariana si esti in recuperare, cel mai probabil reluarea activitatii sexuale pare la ani lumina distanta. Iata de ce trebuie sa tii cont in ceea ce priveste sexul dupa nasterea prin cezariana si la cat timp poti relua activitatea sexuala dupa ce ai nascut.

Chiar daca nu la asta iti sta mintea, poate te-ai intrebat deja cand vei putea sa fii din nou intima cu partenerul tau si, mai ales, cum se va simti.

Desi multi cred ca nasterea prin cezariana iti ofera avantajul ca poti relua activitatea sexuala mai usor, neexistand o trauma la nivel vaginal, acesta nu e mereu cazul.

Se intampla des ca femei care au dat nastere prin cezariana sa aiba parte de experiente neplacute ulterior, mai ales in perioada de lauzie.

Cand poti face sex din nou?

Nu exista un anume interval magic dupa care totul sa revina la normal, din punct de vedere intim. Majoritatea femeilor care au nascut asteapta intre patru si sase saptamani, inainte de a avea din nou raporturi intime.
In cazul nasterii prin cezariana e probabil sa ai parte de sangerari mai slabe, insa tot va dura aproximativ sase saptamani ca cervixul sa se inchida complet.
Unele femei se simt pregatite mult mai repede ca altele, insa ar trebui sa reiei activitatea sexuala atunci cand medicul obstetrician iti confirma ca este in regula.

Recuperarea dupa nasterea prin cezariana

Dupa nasterea prin cezariana, vei ramane internata in spital pentru 2-4 zile. Desi n-ai dat nastere vaginal, vei avea parte de sangerari, deoarece uterul se contracta pentru a reveni la marimea obisnuita.

Dureaza aproximativ sase saptamani ca uterul sa isi revina la dimensiune normala si cervixul sa se inchida, indiferent cum nasti.

Este obligatoriu sa astepti inchiderea cervixului inainte de a-ti relua activitatea sexuala. Pana atunci evita sexul si tampoanele interne.

Cand reiei activitatea sexuala, tine cont ca zona operatiei este inca sensibila, chiar daca ti-au fost scoase deja firele. Incearca sa alegi pozitii in care sa nu pui presiune pe abdomen.

Prima incercare de reluare a activitatii sexuale poate fi o provocare. Comunica pe cat posibil cu partenerul si progresati treptat, poate incepand cu un masaj de relaxare.
Unele femei resimt probleme la incercarea de a intra in rutina anterioara sarcinii, din punct de vedere sexual. Daca ai parte de raporturi intime dureroase, adreseaza-te medicului, deoarece nu este firesc.

Cand sa te adresezi medicului

Apeleaza la medic daca ai parte de dureri ce se intensifica sau nu dispar, sangerarile sau secretiile eliminate cresc cantitativ.

Important de retinut este urmatorul aspect: Cu fiecare zi care trece, ar trebui sa te simti mai bine. Daca te simti mai rau sau doare mai rau, ceva ar putea fi in neregula.

Sexul pentru prima oara dupa nastere ar putea fi incomod, mai ales daca alaptezi, inca nu s-a intors menstruatia si/sau iei anticonceptionale.
Toti acesti factori pot duce la o uscare excesiva a vaginului. Incearca sa prelungesti preludiul, sa folosesti lubrifianti pe baza de apa si sa-ti acorzi rabdare.

Sursa: healthline.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie