Sexul în sarcină: adevărul gol-goluț

Viața sexuală a cuplului nu a luat sfârșit odată cu formarea puiului de om în pântecul mamei. Ea trece într-o altă etapă, capătă și alte conotații, aș putea spune că este însoțită de mai multă iubire și tandrețe.

Adevărul gol-goluț

Mai exista viață… sexuală după ce bebelușul s-a instalat confortabil în pântecul mamei?
Depinde. De la caz la caz. Primul de întrebat dacă ar trebui să mai existe viață sexuală este medicul ginecolog care are în grijă gravida. Ideal ar fi să fie același care a văzut-o și până sâ rămână însărcinată, care îi cunoaște istoricul, patologia etc. Iar sfatul medicului ginecolog chiar trebuie urmat, deoarece părerea lui cuprinde perspectiva menținerii sarcinii și ducerii ei la termen, precum și a unei evoluții normale și sănătoase a bebelușului.

Unii zic că dacă faci sex în ultimele luni de sarcină grăbești travaliul. Ei bine, greșit. Cercetările arată că nu este așa. Deși ar exista niște explicații biologice ale afirmației că sexul ar grăbi nașterea – lichidul seminal conține prostaglandine, care ar avea ca efect înmuierea colului uterin și stimularea contracțiilor uterului –, nu se întâmplă așa.
O posibilă explicație ar fi faptul că femeile însărcinate pot fi active sexual dacă se simt bine. Cele care resimt disconfort abdominal, presiune în pelvis, contracții uterine, nu prea sunt dispuse să aibă activitate sexuală până aproape de termenul nașterii, și chiar simptomele de mai sus ar putea fi semnale de naștere înainte de termen.

Deci, facem sau nu sex pe perioada sarcinii? Dacă sarcina evoluează normal, sigur, cu atât mai mult cu cât, se pare, este și mai plăcut. Pentru că zona genitală este mai irigată, terminațiile nervoase din zonă sunt mai sensibile, orgasmul vine mult mai ușor. Ca să nu mai vorbim de hormonul de sarcină – oxitocina –, care ajută foarte mult. Sunt și gravide care se tem că pot face rău copilului și refuză contactul sexual. Nu sunt motive de îngrijorare, deoarece micuțul e foarte bine protejat în sacul amniotic, iar colul e bine închis.

Cele mai sigure poziții sunt deasupra și lateral, deși nici dedesubt nu e o problemă dacă nu stai mult. După orgasm pot apărea contracții întârziate ale uterului, însă acestea nu sunt atât de puternice încât să provoace expulzia fătului. Există și cazuri în care este bine „să nu ai chef – dacă există sângerări, col deschis, placenta praevia, sau dacă la o sarcină anterioară ai născut prematur, ai avut col dilatat sau ruptură de membrane.

Să nu zici că nu vrei să faci sex pentru că nu te placi?!  Sau de teamă că el nu te mai place… Ești femeia care îi poartă în pântec puiul. Te iubește așa cum ești. Dacă, însă, spune că nu te place, are o problemă, și asta ar trebui să îți dea de gândit, căci această problemă va afecta relația.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton