Slăbește cu meniul adaptat personalității tale

De ce nu slăbești? Pentru că nu ții un regim adaptat profilului tău psihologic. Curele de slăbire nu funcționează, spun nutriționiștii și psihologii, pentru că ele nu țin cont de individualitatea fiecăreia dintre noi și nici de profilul nostru psihologic. Specialiștii au elaborat meniuri care funcționează pentru fiecare dintre următoarele personalități 'alimentare': emotiva, perfecționista și gurmanda. Descoperă în ce tipologie te încadrezi și află ce trebuie să mănânci pentru a fi suplă.

 

 

EMOTIVA
Nu ești adepta exceselor. De niciun fel, nici măcar alimentare. Gătești, în general 'light', fără grasimi, și, cel mai probabil detești aspartamul (ce oribilă e cafeaua cu îndulcitori!).  În schimb, te dai în vânt după gustări, care, fie vorba între noi, sunt mai bogate caloric decât mesele principale. Și ori de câte ori ai o problemă, apelezi la porția de ciocolată ascunsă prin vreun sertar de birou. Ești abonata platourilor cu aperitive și mănânci prea multe fructe și biscuiți (peste 5 pe zi?). Încearcă să limitezi consumul de glucide simple și înlocuiește-le cu cele complexe, ce conțin calciu, fier și vitaminele C și B6 pâinea și cerealele integrale).Scapă de emoții și stările de anxietate cu ajutorul suplimentelor de calciu.

Meniuri pentru tine
LUNI

Dimineața: suc de portocale, o felie de pâine cu unt, un iaurt. La prânz: salată asortată, 2 felii de pâine, 100 g branză de vaci. La cină: 2 ouă fierte, piure, un iaurt și un mar.

MARȚI
Dimineața: suc de pere, o felie de pâine cu unt, un iaurt de fructe fără zahăr. La prânz: ghiveci de legume, două felii de pâine cu brânză de vaci. Seara: friptură de vițel cu morcovi, o felie de pâine cu un iaurt, o felie de ananas.

MIERCURI
Dimineața: suc de grepfrut, o felie de paine cu unt, un iaurt. La prânz: friptură de pui cu salată verde, un iaurt, 2 biscuiți fără zahăr, o pară. La cină: ton la grătar cu o porție de orez, brânză de vaci, 3 căpșuni.

JOI
Dimineața: un pahar cu suc de ananas, o felie de pâine neagră cu șvaițer. La prânz: legume la grătar cu brânză de vaci și o felie de pâine, doi biscuiți fără zahăr. Seara: friptură la grătar (pui, vită), un iaurt, o cană cu compot de fructe, fără zahăr.

VINERI
Dimineața: suc de portocale, o felie de pâine cu unt, un iaurt cu fructe (fără zahăr). La prânz: pui la rotisor cu salată verde, 50 g brânză telemea. La cină: supă de ceapă cu crutoane, spanac, un kiwi, un pahar cu vin.

SÂMBĂTA ȘI DUMINICA
Ai voie sa combini orice meniuri din zilele precedente.

 

PERFECȚIONISTA
salataTe preocupă foarte tare ceea ce mănânci, ai un regim alimentar echlibrat, fără excese, ești genul care se gândește de 2 ori înainte de a mânca ceva și care se duce la sala ca la serviciu. Nu sari niciodată peste micul-dejun (care e întotdeauna consistent), la prânz servești multe legume, seara preferi supele și salatele.  Tocmai pentru că mananci ponderat organismul tău s-a obișnuit cu acest regim și de aceea nu mai reușești să slăbești.

 

Paradoxal, pentru a pierde în greutate, ar trebui să mănânci un pic mai consistent. Consumă ceva mai multe grăsimi bune – ai auzit precis de Omega 3, 6,  – sunt esențiali pentru sistemul respirator, inimă, regenerarea celulară. Mărind aportul caloric zilnic, vei acoperi toate nevoile metabolismului bazal și-ți vei gasi echilibrul alimentar. Vitaminele A, D, E si K dintr-o portie de unt sau de brânză, din lactate, în general, sunt necesare pentru inimă, artere, piele. Le vei găsi și în ouă, precum și în legumele cu foi (varză, ceapă).

Meniuri posibile pentru tine

LUNI
Dimineața: ceai, o felie de pâi­ne cu unt, un iaurt cu fructe, o portocală. La prânz: vitel cu soté de morcovi, o felie de pâine cu brânză de vaci, 250 g fructe. Seara: broccoli cu smântână și o felie de pâine.

MARȚI
Dimineața: ceai, o felie de pâine cu unt, un iaurt, un kiwi. La prânz: piept de pui la grătar cu legume, o felie de pâine, brânză de vaci cu stafide. La cină: un bol de supă-cremă de legume cu smântână, cod cu spanac și brânză de vaci.

MIERCURI
Dimineața: ceai, o felie de pâine cu cașcaval, un mar. La prânz: vită cu fasole verde, o felie de pâine, un iaurt, 1/2 mango. Seara: ciorbă de legume, o salată cu ton, roșii, castraveți, o felie de pâine.

JOI
Dimineața: ceai, o felie de paine cu unt si cu branza de vaci, o para. La pranz: ficatei de pui cu piure de cartofi, iaurt cu fructe. La cina: supa de morcovi, creveti la gratar cu sos de rosii si 1/2 felie de paine.

VINERI
Dimineata: ceai, o felie de paine cu unt si branza, doua clementine. La pranz: pulpa de pui la gratar cu dovlecei, un iaurt, o para. Seara: supa de broccoli, mancare de praz cu masline, o felie de paine, iaurt cu fructe.

SÂMBĂTA
Dimineața: ceai, o felie de pâine cu unt, un iaurt cu fructe (cu aspartam), un grepfrut. La pranz: porc cu legume, 100 g branza de vaci, salata de fructe. Seara: anghinare cu smantana si peste la gratar, o felie de paine, un iaurt cu fructe.

DUMINICA
Orice meniu, la alegere, dintre cele prezentate.

 

GURMANDA
Alimentația ta este foarte grasă (mâncăruri cu sosuri grele, prăjeli etc.) și bogată în glucide simple (prăjituri, produse de patiserie). Este posibil să fii genul care consumă și ceva mai mult alcool (mai mult de un pahar cu alcool pe zi, cât este porția 'normală'). Nu sari peste mesele principale niciodată, dar ai tendinta să mănânci cam prea mult la fiecare masă. Iar marele tău păcat este că nu te poți abține de la duciuri – ești genul care dă gata o ciocolată în 10 minute. Ce ai de făcut? Pe scurt, îți poți păstra un mic-dejun consistent în alimentație, dar el trebuie să-ți asigure energie pentru întreaga zi, nu doar pentru moment.

Ai voie și câte o prăjitură, dar încearcă sp fie o excepție, nu o regulă. Bea zilnic un pahar cu suc proaspăt de fructe: portocale, mere.

Meniuri posibile pentru tine
LUNI

Dimineața: un pahar cu lapte, o felie de pâine cu unt și dulceață, un kiwi. La prânz: curcan cu ciuperci, 200 g cartofi fierți, 100 g brânzâ slabă, o salată de portocale cu miere. Seara: filé de porc cu muștar și conopidă cu sos bechamel, o felie de pâine, 30 g branză Camembert, un măr.

MARȚI
Dimineața: un pahar de lapte cu cacao, o felie de pâine cu unt și dulceață, o banană mică. La prânz: ostropel de pui cu spanac, o felie de pâine, o felie de ananas. La cină: somon la grătar cu orez, 250 g fructe.

MIERCURI
Dimineata: un pa­har cu lapte, o felie de pâine cu ciocolată, o portocală. La prânz: macrou la cuptor cu cartofi fierți, două clementine. Cina: curcan la cuptor cu legume, 30 g caș, o cupă cu compot de fructe, un pahar cu vin.

JOI
Dimineața: lapte cu cacao, o felie de pâine cu unt și miere, o pară. La prânz: vita cu broccoli, o felie de pâine, 100 g brânză de vaci, o cupă cu salată de fructe. Cina: miel cu sos de roșii picant, o felie de pâine, un kiwi, un pahar cu vin.

VINERI
Dimineața: lapte cu cacao, o felie de pâine cu unt și miere, o portocală. Prânz: rață cu varză, o felie de pâine, un iaurt simplu. Cina: vițel cu piure, 30 g brânză grasă, un pahar cu vin alb sau roșu (sec).

WEEKEND
Orice meniu, la alegere, dintre cele prezentate în timpul săptămânii. Atenție însă la cantități – tu tinzi să mănânci mai mult și după aceea te vei mira că nu ai slăbit. Vezi și o listă a alimentelor care îți potolesc foamea.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport