Socializarea este sansa copiilor cu astm si ADHD

Teatrul Ion Creanga

Tolba lui Mos Craciun, in regia lui Cornel Todea, a adus la sediul teatrului Ion Creanga, mutat temporar la Cinematograful Gloria, aproximativ 200 de copii cu astm si ADHD.

„Acesti copii sunt deseori respinsi in colectivitate, pentru ca sunt ‘altfel. Nici parintii, in general, si nici educatorii nu sunt inca pregatiti sa aiba o atitudine de acceptare, avand tendinta de a-i izola. In afara de tratament comportamental si medicamentos, asigurarea socializarii acestor copii este un factor determinant in dezvoltarea lor cat mai armonioasa', declara dr. pediatru Gabriela Suiu Apostol, care are in ingrijire zeci de copii cu astm bronsic.

„Boala are pe langa componenta somatica o componenta psihogena extrem de importanta, care determina la acesti copii un comportament dezadaptativ. ‘Normalitatea pe care si-o auto-induc acesti copii este departe de a fi una reala', adauga dr. Gabriela Suiu Apostol.

Socializarea este importanta si in cazul copiilor cu ADHD, care sunt respinsi in societate din cauza comportamentului hipekinetic si deseori agresiv: „De multe ori, in necunostinta de cauza, sau din lipsa unor informatii pertinente, parintii sunt blamati pentru ca ar rasfata copilul; nu este nicio legatura intre copiii rasfatati si cei cu ADHD care au o tulburare reala si pentru care parintii nu au nici o vina. Socializarea, cu niste reguli stricte si constante, este o parte din tratamentul comportamental de care trebuie sa beneficieze acesti copii, cu sau fara tratament medicamentos, in functie de gradul de severitate a tulburarii', este de parere dr. neuropsihiatru Mihai Suiu Apostol.

In ambele afectiuni, in ceea ce priveste linia terapeutica, intstrumentul cel mai important este educatia. Cei doi medici, sot si sotie, au unit ariile terpeutice de care se ocupa – astm respectiv ADHD – astfel incat asociatia Acces, unde sunt membri, sa atinga unul dintre scopurile generale: socializarea.

Asociatia ACCES este prima asociatie din Romania de consiliere si suport pentru copiii cu astm bronsic si/sau ADHD, oferindu-le lor si familiilor o viata libera de constrangere, bazata pe comunicare deschisa si incredere reciproca, iar.prin programele de socializare pe care le organizeaza, ajuta la cresterea calitatii vietii si la reducerea excluderii sociale si a marginalizarii copiilor si tinerilor care sufera de aceste afectiuni.

Ioana Stoiculescu, membru fondator ACCES, este incantata de succesul pe care l-au avut actiunile de socializare din ultimii ani: „Eu am un copil cu astm si evident acest lucru m-a motivat sa pornesc initial la drum cu aceasta asociatie. Dar acum, privind la rezultate si vazand cati copii fericiti facem prin aceste evenimente, pot sa spun ca raman la fel de motivata. Ne vom ocupa cu aceeasi daruire si de copiii cu ADHD, care trebuie sa fie intelesi si acceptati. Toti acesti copii au sansa sa creasca normal, intr-o societate pe care ne dorim sa o modelam, in timp, catre a-i intelege si a-i sustine pe cei care sunt, la prima vedere, ‘diferiti.

Pentru copiii Asociatiei ACCES, Teatrul Ion Creanga este cu adevarat Casa Povestilor, deoarece cu sprijinul colectivului acestui teatru, periodic au fost organizate intalniri in scopul socializarii, la care: copiii au vizionat spectacole de teatru, au cantat si dansat alaturi de personaje de poveste, au desenat pe asfalt, s-au intalnit cu Mos Craciun.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri