Mergi sau nu la spital cu copilul bolnav în plină pandemie? Ce spune medicul pediatru Mihai Craiu

Mersul la spital cu copilul, în contextul pandemiei de coronavirus, este o problemă destul de delicată pentru mulți părinți. Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre acest subiect într-o postare pe rețelele de socializare, în încercarea de a-i liniști pe părinții care trebuie să ajungă la o unitate medicală în această perioadă.

Mersul la medic/spital, în era COVID-19, cu un copil bolnav sau care are alte probleme de sănătate decât infecția cu virus pandemic.

Ce spun părinții români?

MIT – Mulți zic „NU merg la medic/spital ca să nu luăm de acolo coronavirus”. Sunt convins că și dvs v-ați gândit un moment la asta…

FAPT – Coronavirusul SARS-CoV-2 nu a anulat puterea altor microbi de a ne imbolnăvi și nu a suspendat posibilitatea ca ALTE boli (nu numai COVID-19) să ne pună viața în pericol…' a scris medicul în postarea sa.

Citește și: Coronavirus: Ce măsuri trebuie să ia părinții pentru a-și proteja copiii

Dr. Mihai Craiu propune părinților o soluție înspirată din recomandările experților străini care folosesc un sistem de comunicare eficient în acest sens.

Ce putem face? Ne uităm ce zic experții. NICE (National Institute for Health and Care Excellence) este o instituție care se ocupă cu elaborarea ghidurilor de practică și a protocoalelor medicale din UK. Probabil că este una dintre cele mai bune din lume în domeniu!

Ce face ea acum in era COVID-19? Adaptează regulile de practică pentru sistemul medical britanic, astfel încât acesta să poată furniza, în mod unitar, cea mai potrivită abordare, în situația dată.

În secțiunea destinată pacienților cu astm apar sfaturi practice despre reducerea riscului pentru aceștia în momentul când TREBUIE să meargă la spital. https://www.nice.org.uk/…/1-Communicating-with-patients-and…

FOARTE BUN mi s-a părut sfatul practic al programării stricte a pacienților la cabinet, dublat de comunicarea eficace: ‘texting patients when you are ready to see them, so that they can wait in their car, for example’. Asta putem face și în România. Sunăm la medic, ne programăm, lăsăm un număr de telefon, anunțăm când am ajuns și așteptăm în mașină, până ne vine rândul la consultație. Vom fi anunțați prin SMS sau prin altă formă de mesagerie, când să intrăm în hol.

Dacă este spital/unitate de primiri urgențe, intră o singură persoană (însoțitor sănătos) și anunță la triaj problema, lăsând date de contact, apoi așteaptă în mașină, NU ÎN HOLUL AGLOMERAT. Și circulăm doar cu mască la gură în spații publice!', a încheiat medicul.

sursa foto – 123.rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton