Sport, diete si vedete

30% dintre romani sufera de obezitate, iar procentul copiilor supraponderali a crescut si el la 17% in ultimii zece ani. Obezitatea este factorul principal de risc pentru 75% dintre bolile „contemporane”.

Pasi mici
Nu intotdeauna ai starea necesara pentru a face exercitii si a tine diete, cu atat mai putin cand esti mama si toata energia ta este rezervata celui mic.

Exista si o parte buna in faptul ca au trecut secole de la ultima ta sedinta de sport – corpul reactioneaza dupa numai 20 de minute de exercitii, in timp ce, pe masura ce capeti antrenament, ai nevoie de peste o jumatate de ora pentru a pune in miscare metabolismul. Partea buna e ca atunci cand ai capatat antrenament, rezultatele se vad deja si constituie o motivatie.

Daca alaptezi
Tine cont ca ai nevoie cu 25% mai multe calorii decat inainte de sarcina. Este important sa consumi multe proteine si produse bogate in acizi grasi esentiali – omega 3 si omega 6 -, care „hranesc” creierul copilului, dar si ochii.

Daca nu te impaci bine cu produsele lactate, este obligatoriu sa iei suplimente de B12, pentru a evita deficientele. Nu uita sa te hidratezi bine – apa, dar si alte bauturi, fructe, legume, supe. Alcoolul este contraindicat pentru mamele care alapteaza. Nu te grabi sa „arzi” kilogramele intr-un ritm rapid, iti poate afecta „productia” de lapte.

Ia-ti cativa aliati
Asa cum sa fii parinte poate fi coplesitor, revenirea in forma, dietele si exercitiile te pot impovara. Ai nevoie de toti aliatii posibili. In afara de familie – despre a carui rol v-a povestit deja Cristiana Haica in articolul precedent -, inconjoara-te de prietene, rude, cunostinte care-si doresc si ele sa slabeasca.

Nu este obligatoriu sa urmati acelasi regim, sa faceti aceleasi exercitii, caci aici pericolul imediat este frustrarea – organismele reactioneaza diferit (unele pierdem kilogramele mai usor, altele mai greu) si te poti descuraja usor.

In lupta cu celulita
Daca esti ca noi toate celelalte, nu numai ca ai mai multe kilograme decat ti-ai dori, dar te supara si uracioasa celulita.

In sarcina, problema asta (daca ai avut-o) se agraveaza. Estrogenii actioneaza asupra vaselor sangvine din tesutul adipos subcutanat. Ca rezultat al dereglarii circulatiei sangvine in vasele mici, se deregleaza si aportul de oxigen spre tesutul de grasime si celulele mor.

Dereglarile hormonale (disfunctii ale ovarelor, suprarenalelor), stresul (care provoaca o secretie de hormoni), dereglari de circulatie a sangelui, sedentarismul, alimentatia necorespunzatoare, fumatul, consumul excesiv de cafea, toate contribuie la formarea (si agravarea) celulitei.

Masajul anticelulitic este o metoda eficienta de diminuare si eliminare a celulitei, rezultatul fiind rapid si vizibil. Pe langa rolul estetic, masajul anticelulitic ajuta la reducerea tesutului adipos si amelioreaza functionarea sistemului imunitar, slabit dupa perioade prelungite de stres sau dereglari hormonale.

Dietele pot fi plictisitoare – uneori „recidivam” nu pentru ca nu am putea trai fara junk food, ci pentru ca nu avem inspiratie in alegerea meniurilor dietetice.

Asadar, variaza – cu humus, iaurt pregatit in stil grecesc cu o lingurita de miere, mar cu branza light, piept de pui cu ananas sau avocado, muesli cu iaurt dietetic, branzica de casa amestecata cu o banana si cateva migdale neprajite. Fa-ti salate de diferite feluri – amesteca mai multe ingrediente -, dar in cantitati mici. Pana la urma, nimic nu-ti este interzis, cheia este moderatia!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport