Studiu: Poluarea duce la o creștere a riscului de avort spontan cu 80%

Potrivit unui studiu recent al Societății Americane de Medicină Reproductivă, deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) care nu ajung în centre de reciclare și sunt ținute în casă ori aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător pot fi responsabile pentru creșterea cu 80% a riscului de avort spontan.

Microplasticele conținute de aceste tipuri de deșeuri care pătrund în organism prin respirație, apă sau alimente ingerate sunt de vină pentru această problemă. Acestea se transmit și în placenta fetușilor nenăscuți, ducând la îmbolnăvirea acestora după naștere.

Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, un OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate), ce se dedică unui proces performant de colectare și reciclare a DEEE-urilor, a explicat în ce mod microplasticele din aceste deșeuri ajung să ne influențeze sănătatea tututor.

Un cuplu este nevoit să-și vadă copilul murind din cauză că femeii i se interzice să facă avort

'Anul trecut, poluarea cu microplastice a fost detectată în sângele uman pentru prima dată, oamenii de știință descoperind particule minuscule în organismul a aproape 80% dintre persoanele testate. Descoperirea arată că particulele mici de plastic pot călători prin corpul omenesc și se pot depozita la nivelul organelor, provocând inflamații și milioane de decese timpurii an de an.

De asemenea, microplasticele sunt transmise de gravide, prin fluxul sanguin, și fetușilor nenăscuți, prezentând un risc potențial pentru sănătatea și dezvoltarea acestora. Conform studiilor, expunerea la substanțele chimice eliberate din materiale plastice crește riscul de avort spontan cu 80%, în special la femeile care au suferit o pierdere de sarcină anterior', declară Cristian Pocol.

Oamenii de știință au analizat 114 femei însărcinate cu antecedente de infertilitate sau avorturi spontane și au descoperit că gravidele cu niveluri ridicate de bisfenol-A (BPA) în sânge, substanță chimică prezentă în multe tipuri de plastic, au avut cu 80% mai multe șanse de a avorta decât restul participantelor În total, 68 de femei și-au pierdut copiii.

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au analizat ftalații, un alt tip de substanță chimică găsită în materiale plastice, care perturbă sănătatea hormonală. Pe parcursul unui an, oamenii de știință au urmărit 500 de cupluri care încercau să rămână însărcinate. Când nivelurile de ftalați la bărbați erau ridicate, au descoperit că șansa ca partenerele lor să rămână însărcinate era cu 20% mai mică.

De unde provin microplasticele

'Atunci când ne gândim la microplastice, ne vin poate în minte ambalajele sau pungile menajere. Sursele sunt însă multiple și pornesc de la acestea până la hainele ce conțin fibre sintetice, cosmetice, detergenți, produse farmaceutice, dar și la aparatele electrice si electronice pe care le folosim în mod curent precum espressorul de cafea, uscătorul de păr, telefoane, încărcătoare, prelungitoare, laptopuri, televizoare etc. Acestea, odată ce ies din uz, devenind un pericol pentru sănătate, dacă sunt păstrate de în casă, dar și dacă sunt aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător, neajungând în centrele de reciclare.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice conțin în medie 20% plastic, iar, în absența reciclării corespunzătoare, o mare parte dintre acestea sunt aruncate la gunoi sau în natură, contaminând astfel solul, apa și aerul prin combustie', a adăugat Cristian Pocol.

Cum ajung microplasticele în corpul nostru

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele contaminează acum întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă aceste particulele minuscule prin alimente, apă și aer, microplasticele ajungând atât în corpul adulților, cât și al bebelușilor.

Până la 98% din cantitatea de microplastice sunt îndepărtate eficient de stațiile de tratare a apelor uzate. Dar chiar și așa, având în vedere cantitatea imensă de microplastice emisă zilnic în natură, până și un procent de 2% din totalul microplasticului este extrem de problematic pentru sănătatea noastră.

Oamenii de știință au analizat probe de sânge de la 22 de donatori anonimi, toți adulți sănătoși și au găsit particule de plastic în organismul a 17 dintre ei.

În medie, o persoană mănâncă, bea și respiră între 78.000 și 211.000 de particule de microplastic în fiecare an, arată un studiu numit Human Consumption of Microplastics – și această statistică este considerată a fi o subestimare a cantității reale.

Aerul inhalat de oameni, pe baza a două studii efectuate în Franța și Turcia, conține în medie 9,80 particule de microplastic pe m³. Ca referință, Manualul Factorilor de Expunere al EPA spune că un om între 31-51 de ani inhalează în medie 16 m³ de aer pe zi.

Un alt studiu recent realizat de Universitatea Rovira i Virgili a demonstrat că microplasticele se pot fixa pe membranele exterioare ale globulelor roșii și pot limita capacitatea acestora de a transporta oxigen, având astfel consecințe grave asupra sănătății.

Producția de plastic se va dubla în mai puțin de 20 de ani

'Din păcate, producția de plastic, per ansamblu, va continua să crească la nivel global. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie din Paris, se estimează că se va dubla până în 2040. Astfel, o cantitate estimată de 1.3 miliarde de tone de plastic va ajunge în mediul înconjurător, iar o parte din aceasta poate proveni și de la deșeurile de echipamente electrice și electronice pe care nu le predăm spre reciclare. Este nevoie să preluăm acest obicei sustenabil și să îi învățăm și pe cei din jurul nostru să procedeze corect, pentru a avea un viitor sănătos', a încheiat Pocol.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri