„Sunt insarcinata?” – Tot ce trebuie sa stii despre cele 2 saptamani de asteptare

Incerci sa ramai insarcinata? Atunci SIGUR stii la ce ma refer cand spun „asteptarea de doua saptamani”. Este fix acea perioada in care te intrebi „oare sunt?”, „oare nu sunt?”. Iata tot ce trebuie sa stii despre cele doua saptamani de asteptare, care sunt, inevitabil, foarte stresante.

Tot ce trebuie sa stii despre cele 2 saptamani de asteptare

1. Te vei simti ca si cum urmeaza sa iti vina ciclul

Indiferent daca esti sau nu insarcinata, la ceva timp dupa ovulatie vei avea aceleasi simptome pe care le ai lunar, inainte de aparitia menstruatiei.
Motivul? Sindromul Premenstrual si primele semne de sarcina semana izbitor ca manifestari, insa exista si cateva diferente (vezi aici care sunt).

Indiferent daca esti sau nu insarcinata, corpul va produce, dupa ovulatie, progesteron, un hormon ce te face sa te simti balonata, iti da dureri de sani si schimbari de stare de spirit.
Daca nu esti insarcinata, la aproximativ 10 zile de la ovulatie, cantitatea de progesteron se va diminua, iar simptomele premenstruale vor disparea, in timp ce mucoasa uterina este eliminata.

Daca esti insarcinata, productia de progesteron se va mentine si vei continua sa ai simptome similare celor de Sindrom Premenstrual.

2. Ar trebui sa te comporti ca si cand ai fi insarcinata

Desi sansele sa ramai insarcinata nu sunt atat de mari in fiecare luna (depind mult si de varsta), e foarte important totusi sa te comporti ca si cum ai fi insarcinata.
Evita consumul de alcool, tutunul, pestele crud sau alte mancaruri crude si limiteaza consumul de cofeina.
Nu sunt necesare restrictiile exagerate, insa e important sa ai o dieta cat mai sanatoasa.

3. Nu abandona exercitiul fizic

Daca in mod obisnuit mergi pe jos frecvent, ai un abonament la sala sau poate chiar iesi seara la alergat, nu abandona niciunul din aceste obiceiuri.
Poti, in schimb, sa adopti unele noi daca esti o persoana mai sedentara: incearca sa faci exercitii usoare dimineata si sa mergi cat mai mult pe jos, pentru a evita complicatii precum trombofilia.

4. Consulta medicul daca menstruatia se instaleaza la mai putin de 14 zile de la ovulatie

Daca se intampla ca ciclul menstrual sa se instaleze mai repede decat il asteptai, consulta medicul deoarece e posibil sa existe o problema care sa previna fixarea unei sarcini.
E posibil ca organismul tau sa nu produca suficient progesteron incat sa poata sustina sarcina, caz in care medicul ti-ar putea da un supliment de hormoni pe care sa il iei la scurt timp dupa ovulatie.

5. Ia-ti vitaminele inca de dinainte de sarcina

Este mai putin stiut, insa se recomanda ca femeile sa ia acid folic cu cel putin 2-3 luni inainte ca o sarcina sa se implanteze.
Astfel, se pot preveni considerabil defectele de tub neural aparute la fat.

Sursa: fitpregnancy.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate