Televizorul – o amenintare pentru copiii nostri?

Violenta mass-media este o realitate incontestabila, care poate fi diminuata doar, nu eliminata in totalitate. De tine depinde insa in ce masura copilul tau va fi influentat de ea.


„Portia zilnica de violenta
Intr-un mod semnificativ, copiii nascuti in ultimele doua decenii au trait intr-un mediu familial si social destul de diferit fata de generatiile dinaintea lor. Astazi, in Europa, unul din cinci copii este nascut in afara casatoriei (in comparatie cu unul din zece in anii 70).

38% dintre mamele necasatorite sunt adolescente. Aproape unul din patru copii e nascut in saracie. Mai mult de 20% dintre copii traiesc cu un singur parinte.

Si, nu in ultimul rand, toti sunt expusi la o explozie de mijloace de informare, majoritatea abundand in violenta. Astfel, fiecare post de televiziune are cel putin un film „de actiune in grila zilnica de programe, iar buletinele de stiri si ziarele transforma orice eveniment violent intr-o stire de senzatie.

Cel mai usor devin victime ale violentei copiii. In primul rand, pentru ca mintea lor nu le permite sa analizeze critic informatiile primite. In al doilea rand, deoarece sunt la varsta la care personalitatea lor este in formare si asimileaza tot ceea ce vad in jur.

La aceasta se adauga faptul ca au foarte usor acces la televizor – de departe cel mai mare furnizor de violenta dintre sursele mass-media. Comportamentul violent poate avea multiple cauze: biologice, psihologice, sociale, economice.

De aceea, este dificil sa separi efectele violentei media de influenta celorlalti factori. Cu toate acestea, cele peste 100 de studii din ultimii 40 de ani au demonstrat urmatoarele: copiii care privesc mai mult la televizor (peste patru ore pe zi) tind sa-si rezolve conflictele mai agresiv decat ceilalti; de asemenea, cu cat copiii incep sa priveasca la televizor de la o varsta mai frageda, cu atat sunt mai predispusi sa comita acte de violenta mai tarziu.

Vizionarea indelungata a programelor de televiziune poate avea efecte deosebit de nocive asupra copiilor, asta cu atat mai mult, cu cat unii parinti isi lasa copiii sa stea cuminti in fata televizorului in timp ce ei isi fac treburile.

Un fapt ingrijorator este si acela ca doua treimi dintre copii nu gasesc pe nimeni acasa cand vin de la scoala, intrucat parintii sunt la serviciu. Astfel, ei pot sa urmareasca orice program, indiferent de avertismentul din josul ecranului.

Faptul ca se uita la scene violente devine parte din rutina zilnica, de multe ori asociata cu mancatul sau recreerea.

Eroii de pe ecran devin modele
Unele persoane ar spune ca in serialele de actiune de la televizor raufacatorii sunt aceia care incep lupta si ca personajele pozitive au intotdeauna o autoritate speciala, legala sau morala.

O cercetare recenta releva faptul ca parintii cu studii medii din Romania considera mai periculoase (ca posibilitate de influentare) filmele care contin scene de dragoste, decat cele de actiune sau de groaza. S-ar crede ca cei mici invata din ultimele doar ca fortele binelui vor invinge intotdeauna raul si deci nu reprezinta nici un pericol in a le urmari.

Dimpotriva, tocmai faptul ca eroii din filme sunt admirati si au puteri speciale ii face pe copii sa le imite comportamentul si sa invete ca agresivitatea e o solutie acceptata in rezolvarea oricarei probleme. Eroilor li se apreciaza mai mult duritatea decat alte trasaturi de caracter (inteligenta sau simtul umorului), fiind preferati pentru statutul lor de razboinici si justitiari.

Violenta prinde mai mult la copii deoarece, pana la varsta de sase-sapte ani, nu fac foarte bine distinctia intre realitate si fictiune. Imaginati-va ca, la televizor, un copil vede un erou care primeste o lovitura foarte puternica, dar acesta nu pateste nimic.

E posibil ca micutul sa creada ca, lovindu-l astfel pe prietenul sau de joaca, nici el nu va fi ranit. Iar cele de mai jos vor soca si mai mult!

A lasa un copil de trei-patru ani sa priveasca un film in care, in primele 90 de minute, se familiarizeaza cu un personaj si apoi, in ultimele 30, priveste neputincios cum acesta este omorat cu brutalitate, este ca si cum i-ai prezenta un nou prieten, l-ai lasa sa se joace cu el si apoi l-ai ucide in fata lui.

Asta deoarece, cand vad la televizor pe cineva impuscat, injunghiat, violat, brutalizat, copiii cred ca se intampla in realitate. Si copiii nostri asta vad de cateva ori pe zi…


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton