Televizorul – o amenintare pentru copiii nostri?

Razboiul mutantilor
Dar filmele artistice nu sunt singura sursa de agresivitate. Nici nu trebuie sa dam alt exemplu decat desenele animate pentru a descoperi multe momente de violenta. In prezent, pe unul dintre canalele destinate copiilor, este difuzat X-Man, unul dintre cele mai controversate desene animate, din cauza mesajului sau violent.

Actiunea se desfasoara in jurul unor eroi mutanti, dotati cu puteri supranaturale, care fac din ei niste razboinici brutali. Acestia se lupta cu personajele „negative, la randul lor intruchipati de monstri. Scenele de lupta sunt extrem de lungi, acompaniate de muzica cu ritm accelerat, explozii si sunet de arme.

Niciodata cei rai nu sunt adusi in fata justitiei, fiind exterminati de catre mutantii eroi. Este normal ca, la aceasta varsta, copiii sa aiba ca idoli supereroii (mai ales pe cei din desenele animate), deoarece sunt inzestrati cu puteri fantastice.

Copiii inteleg ca sunt neputinciosi, ca sunt dependenti de parinti si de alti adulti din viata lor si compenseaza acest lucru identificandu-se cu personaje puternice. Atat timp cat cei admirati de ei sunt justitiari ai binelui, lucrurile sunt foarte firesti.

Problema este ca ei se pot identifica si cu personaje deosebit de agresive, care folosesc lupta ca scop in sine, doar pentru simplul fapt ca acestia apar ca singura oferta de pe ecran.

Cand fictiunea se confunda cu realitatea
Din pacate, influenta violentei mediatizate pe toate canalele de televiziune sau in presa nu se manifesta numai pe termen lung, ci are si efecte imediate.

Doi copii de zece ani, avand aceleasi capacitati intelectuale si provenind din medii similare, au vazut, unul – un film nonviolent, iar celalalt – un film violent. Apoi, amandoi au fost rugati sa continue fraza: „Un baiat mergea pe strada. La un moment dat, cineva il impinge si el cade.

Iata cum a continuat copilul care tocmai urmarise un film nonviolent:
„Acela era un alt baiat, care nu vedea. De fapt, acel copil era un neajutorat, care dorea sa treaca pe celalalt trotuar. Lasand supararea deoparte, baiatul l-a ajutat. In schimb, copilul care a urmarit pelicula violenta a continuat astfel: „Intr-o zi, Mihai mergea pe strada.

Dintr-o data, a fost inconjurat de o gasca de baieti. Ei voiau sa-i ia banii. Refuzand sa-i dea, acestia l-au impins in strada. Atunci a trecut o masina si l-a calcat pe picior. (Filmul respectiv arata cu lux de amanunte cum un individ care poarta o masca ucide cu un cutit mai multe persoane.)

Este oare posibil ca orice copil care se uita la un film violent sa comita o fapta violenta? Raspunsul este „nu. Violenta mass-media este doar unul dintre factorii care sporesc riscul unui comportament agresiv, dar singura, in mod cert nu poate sa duca la comiterea unor fapte grave.

Copiii care se inspira din filme violente probabil ca au trait una din situatiile:

  • expunere la violenta in casa sau in comunitate
  • factori de stres familial si social (lipsa de dragoste si neacceptare in familie sau la scoala, divortul parintilor, saracie, ridiculizare de catre grupul de prieteni etc.)
  • abuzuri fizice sau psihice
  • vatamari ale creierului prin lovituri la cap
  • mostenire genetica (parinti cu tulburare antisociala de personalitate)
  • consum de alcool si droguri

De mici, viitorii criminali mai pot fi vazuti chinuind animalele sau batandu-i fara motiv pe prietenii lor de joaca.

Indicii ale unui comportament violent la copii:
Este bine ca acestea sa fie observate din timp, inainte ca minorul sa aiba o conduita agresiva propriu-zisa (implicare in batai, incercari de a-i rani pe altii etc.).

  • Manie intensa – Atunci cand este furios sparge, tranteste, loveste tot ce ii apare in cale, aduce injurii si ii ameninta pe cei apropiati.
  • Pierderi frecvente ale cumpatului si izbucniri necontrolate
  • Iritabilitate extrema
  • Impulsivitate foarte mare – Nu se gandeste la consecintele actiunilor sale.
  • Devine cu usurinta frustrat – Atunci cand ceva nu este conform dorintelor sale, isi pierde rabdarea, controlul, incepe sa planga sau are manifestari agresive.

Cele mai periculoase sunt falsele mesaje pe care le transmit filmele violente:
– Violenta este rasplatita si rareori are consecinte negative: in 73% dintre scenele de la televizor, raufacatorii scapa nepedepsiti.
– Violenta e pretutindeni. Un celebru psiholog relata exemplul unei fetite, care, la auzul vestii ca tatal unei prietene murise, a intrebat: „Cine l-a omorat?. Intrebarea reflecta presupunerea ei (rezultat al privitului la televizor) ca violenta este cauza normala a mortii.
– Violenta e necesara. Majoritatea actelor violente sunt comise de „baietii buni pentru a-i invinge pe cei rai. De aici, copiii invata ca violenta e nu numai necesara, dar si eroica.
– Violenta e amuzanta. Mai ales in desenele animate, personajele se lovesc intre ele spre a starni rasul.
– Violenta e placuta. Majoritatea eroilor de actiune gasesc placere in a se lupta si chiar in a ucide.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament