Fie ca suntem copii sau parinti, temele pentru acasa ne dau uneori prea multe batai de cap…
Ori sunt prea multe, ori sunt prea grele, fie copilul nu intelege de ce trebuie sa le faca. In general, in timpul scolii primare copiii au cel mai mult nevoie de ajutorul nostru la teme.
La gimnaziu, incep sa se descurce singuri, iar noi ii indrumam acolo unde le e mai greu… In liceu, independenta lor creste foarte mult, iar lectiile si temele pentru acasa sunt gestionate de ei, in exclusivitate.
Faptul ca un copil are prea multe teme de rezolvat nu este numai o problema a sistemului de invatamant de la noi. Si parintii din Marea Britanie se plang de faptul ca elevii aloca intre 90 si 120 de minute pe zi pentru teme, iar gradul de dificultate al acestora este foarte mare.
Insa daca la ei guvernul a precizat ca temele pentru acasa nu sunt obligatorii, dar sunt incurajate, la noi situatia este cu totul alta. In functie de invatator sau profesor, timpul pentru realizarea temelor pentru acasa se prelungeste pana la aproape trei ore.
Lucru total anormal, in conditiile in care timpul dedicat unei teme nu trebuie sa depaseasca 20 de minute. Daca un copil are de facut teme pentru trei materii, ajungem la un total de aproximativ o ora pe zi.
Si, in mod firesc, te intrebi: cum fac sa reduc numarul de ore alocat temelor pentru acasa astfel incat copilul meu sa aiba timp si de sport sau de joaca? Si cum as putea sa-mi determin copilul sa isi faca temele cu placere?
Prima solutie ar fi sa discutam cu invatatorul sau profesorul de la clasa. Dar nu intotdeauna putem rezolva problema astfel. Si asta pentru ca scoala nu are solutii la toate problemele de educatie pe care le intampina copilul tau, iar temele pentru acasa sunt doar un exemplu.
Studiile arata ca in ziua de azi copiii sunt tot mai dezinteresati de scoala si mai lipsiti de motivatie sa invete.
Cauza? Nu vad in educatie un argument suficient de puternic pentru succesul lor in viata. Modelele pe care le promoveaza societatea noastra nu au nicio legatura cu scoala din ziua de azi.
Si atunci te intrebi cum poate un copil sa fie motivat sa isi faca temele? Dar si mai important: ce facem noi acolo unde scoala nu gaseste solutii?
Construiti impreuna un plan de lucru!
Gandeste-te in primul rand daca intr-adevar cunosti programul copilului tau si daca stii exact ce anume din ceea ce face el ii place cel mai mult.
Pornind de la aceste lucruri, fa impreuna cu el un plan cu activitatile lui zilnice, plan in care sa incluzi scoala, temele pentru acasa, plimbarile in parc, sportul, joaca, prietenii, televizorul si calculatorul.
Lasa-l sa isi aleaga activitatile care i se par lui mai importante si, daca ignora complet scoala, vorbeste cu el si afla care sunt motivele pentru care nu ii acorda importanta. Apoi discuta cu el aceste probleme si propune-i solutii sau adu-i contraargumente pe care sa le poata intelege.
Dupa ce aveti gata planul, lasa-l pe el sa-l coloreze si sa-l lipeasca pe perete sau chiar sa-l faca pe calculator. Copilul tau trebuie sa inteleaga faptul ca temele pentru acasa fac parte din programul sau, la fel ca si joaca. Dupa ce ati pus la punct planul, treceti la aplicarea lui.
Urmati impreuna timp de o saptamana acest plan si notati care este ponderea fiecarei activitati. Copilul va intelege mult mai bine care este programul lui in ziua respectiva si isi va planifica activitatile pentru a avea timp si pentru distractie.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2