Temele pentru acasa, o corvoada?

Metoda de invatare potrivita
Pune-i intrebari pentru a vedea ce i-a placut cel mai mult la scoala, care parte din lectie i se pare mai interesanta, care jocuri i se potrivesc si ce anume din ceea ce vede la televizor il impresioneaza.

nu uita de pauza! Urmareste-l atunci cand citeste sau isi face lectiile pentru a afla care este ritmul lui de invatare sau de rezolvare a temelor si gasiti impreuna cea mai potrivita metoda pentru el. Si intotdeauna, dupa fiecare disciplina, faceti o pauza de zece minute.

Ajuta-l sa-si faca temele, nu i le face tu! In fond, scopul temei pentru acasa este de a consolida notiunile invatate la scoala, iar in momentul in care tu ii faci temele, copilul nu va intelege nici metoda de rezolvare, si nici lectia care i-a fost predata la scoala. Iar daca la clasa va avea noroc' si va scapa fara sa explice cum a facut tema, situatia va fi cu totul alta la examenele ce vor urma.

Explica-i ca intotdeauna, inainte de a-si incepe tema, trebuie sa invete lectia sau sa recapituleze notiunile pe care si le-a insusit in clasa. Altfel, va pierde mai mult timp cu rezolvarea si cel mai probabil va gresi. Pune-i intrebari din lectii, ca si cum ai vrea sa afli pentru prima data acele lucruri.

Apoi, ajuta-l sa rezolve temele pe care le are de facut explicandu-i cerintele si dandu-i exemple din mediul lui familiar. Intr-un fel va intelege sa inmulteasca sau sa imparta niste cifre puse pe o foaie de hartie si in cu totul alt fel ce inseamna sa imparta un pepene astfel incat el sa ajunga pentru intreaga familie.

Ajuta-l sa inteleaga la ce ii folosesc notiunile invatate la scoala, dandu-i exemple practice. Ce ar fi daca timp de o saptamana ati tine impreuna evidenta temperaturilor atmosferice urmarind, spre exemplu, buletinul meteo de la televizor sau de pe Internet?

Va intelege mai usor ca in luna iulie este cald, iar in decembrie este frig. Antreneaza-ti copilul in calculele pentru cumparaturi, la piata sau in supermarket. Intreaba-l de ce sume ai nevoie pentru a cumpara mai multe produse de un anumit fel sau cum poti economisi.

Sau apeleaza la materialele educationale in format electronic unde vei gasi sute de exemple practice prin care copilul sa inteleaga cum poate aplica in viata reala notiunile invatate.

Cand mergeti cu masina, intreaba-l Daca avem o viteza mai mare, ajungem mai tarziu sau mai devreme?' si da-i sa rezolve probleme usoare legate de numarul de kilometri parcursi si timpul sosirii. Va intelege mai usor ce inseamna marimi direct proportionale sau marimi invers proportionale.

Foloseste calculatorul la teme!
Daca credeai ca poti utiliza calculatorul numai ca recompensa pentru copil, gandeste-te la posibilitatea de a-l folosi si atunci cand isi face temele pentru acasa.

Va fi mult mai interesat sa isi faca temele astfel, pentru ca va folosi un instrument care ii place atat de mult si pentru ca exercitiile abstracte din manual sau culegere vor deveni provocari pe calculator.

In plus, cu ajutorul materialelor educationale in format electronic, lectiile vor deveni o poveste, iar temele pentru acasa vor fi percepute de copil ca jocuri in care isi va folosi notiunile invatate. Animatiile din exercitii si interfata prietenoasa il vor atrage pe copil mult mai mult decat culegerile sau manualele scolare.

Isi poate face temele la geometrie cu ajutorul calculatorului, printr-un program in care prietenul Euclid' il ajuta sa inteleaga exercitiul. Iar daca greseste, Euclid il directioneaza catre acea parte din lectie unde se afla notiunile pe care nu si le-a insusit cum trebuie.

Este ca si cum un profesor i-ar sta alaturi si l-ar indruma atunci cand isi face temele. In plus, daca rezolva corect exercitiile, primeste puncte pe care le poate folosi in jocul de la final.

Nu uita de laude si recompense! Foarte bine', Excelent' sau Bravo' sunt formule de apreciere, care ii vor motiva copilului efortul depus. Imbratiseaza-l sau bate palma cu el atunci cand ati terminat temele sau a gasit rezolvarea la un exercitiu mai dificil.

Iar la finalul temelor, isi poate folosi punctele acumulate in jocul din produsul educational pe calculator. Sau poate alege sportul si joaca in aer liber.

Text: Lacramioara Tiriblecea; Articol realizat cu sprijinul Intuitext.
Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie