Top 3 nutrienți în primii 3 ani

Primii 3 ani din viață sunt esențiali pentru dezvoltarea și sănătatea noastră, nu numai pe perioada copilăriei, ci și ca adulți, spun specialiștii. Uite care sunt top 3 nutrienți esențiali pentru copilul tău, care să-i asigure un start bun în viață.

Proteine

Acestea sunt 'cărămizile' care construiesc celulele, mușchii și toate organele corpului. Bebelușii și juniorii au nevoie de mai multe proteine decât adulții, pentru că ritmul lor de creștere este foarte susținut.

De fapt, necesarul de proteine se calculează în funcție de kilogram/corp și nu neapărat de vârstă. Copiii între 1-3 ani au nevoie de 0.55 grame de proteine pentru fiecare jumătate de kilogram.

Surse de proteine: lapte matern (și lapte de continuare), brânză, iaurt, țelină, varză, banan, carne slabă de vită, sparanghel, broccoli, ouă, tofu.

Calciu

Calciul asigură o bună dezvoltare a oaselor și dinților, previne rahitismul (împreună cu vitamina D) menține sănătatea funcțiilor nervoase și ajută la formarea mușchilor și la funcționarea musculaturii. Până la 18 ani necesarul de calciu pentru copii se calculează astfel

  • 1 -3 ani — 700 mg calciu/zi
  • 4 -8 ani –  1000 mg de calciu/zi
  • 9-18 ani— 1,300 mg calciu/zi.

 

 

Produsele lactate dar și vegetalele cu frunze verzi sunt surse naturale pentru calciu

 

Fier

Extrem de important în procesul de formare a globulelor roșii din sânge și hemoglobinei (care transportă oxigen în organism), fierul ajută la funcționarea eficientă a creierului. Deficiența de fier duce la apariția anemiei, care se manifestă prin oboseală, slăbiciune, iritabilitate, întârzieri în dezvoltare.

Bebelușii născuți la termen au o 'rezervă de fier', preluată de la mamă care le ajunge aproximativ 6 luni. După această vârstă, chiar dacă își iau fier din laptele matern, acesta nu mai poate acoperi  nevoile lor nutriționale crescute, iar cei mici trebuie să primească fier din alimentație.

Carnea de pui și vită, carnea de curcan, ficatul, fasolea și alte leguminiaose, dovleacul, cartofii dulci, prunele, caisele, smochinele și piersicile uscate, stafidele, pâinea integrală, legumele cu frunze verzi (spanacul, varza Kale) și cerealele integrale sunt bogate în fier.

Absorbția fierului este potențată de prezența vitaminei C.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton