Întârzieri în dezvoltarea copilului

Fiecare părinte își dorește în secret ca micuțul lui să fie cel mai deștept, dacă se poate chiar supradotat copil (sau, mai grav, crede cu adevărat asta!). Rareori copiii merg la 4 luni la oliță, merg la 6 luni în picioare și vorbesc corent la 8 luni, așa cum unii părinți se laudă. Uite ce să știi despre dezvoltarea copilului și unele întârzieri.

Reperele de dezvoltare elaborate în baza unor observații de ordin statistic de către specialiști sunt atinse însă într-un ritm propriu de către fiecare copil în parte, și o abatere de la normă nu înseamnă neapărat și o întârziere în dezvoltare. (vezi aici câteva repere esențiale pentru dezvoltarea  copilului între 0-3 ani)

Medicii folosesc expresia „întârzie­re în dezvoltare când un copil nu are achizițiile pe care ar fi trebuit să le aibă (în limitele normalului) la o anumitaă vârstă.

Întârzierea poate fi la capitolul abilități motorii (grosiere sau fine), dezvoltarea limbajului, abilități sociale etc, dar aceste întârzieri sunt în mare parte, urmare a faptului că cel mic nu a fost suficient stimulat în acel departament.

Pe de altă parte, copiii se dezvoltă diferit – unii pot avea achiziții peste vârstă la capitolul abilități motorii fine, dar nu spun prea multe cuvinte, în timp ce alții sporovăie la aceeași vârstă, dar au rămas în urmă la capitolul abilități motorii fine.

S-a constatat că cele mai multe întârzieri au loc în departamentul abilități motorii fine, căci părinților nu li se pare foarte important ca cel mic să dea pagina unei cărți sau să prinsă cu două degete, dar și la nivelul limbajului.

Întârzierile în vorbire și limbaj pot fi cauzate de insuficienta stimulare a copilului, de faptul că a fost lăsat să urmărească pasiv, desene și nu s-a vorbit cu el, sau s-a vorbit greșit (vezi unde/dacă ai greșit tu!) sau uneori, întârzierile în dezvoltare pot avea cauze medicale – infecții recurente ale urechilor, care afectează auzul sau disfuncționalități în sistemul o.r.l.

Evaluarea periodică a copilului este esențială pentru depistarea și shutterstock_177265478recuperarea întârzierilor în dezvoltare.

În cazul în care specialistul a constatat că există, într-adevăr, o întârziere în dezvoltare, este important ca părinții să nu se învinovățească și să colaboreze cu specialistul, pentru a recupera diferențele față de copiii de aceeași vârstă.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton