Trece-ti copilul cu bine de iarna

Copiii mici sunt ca un magnet pentru raceli – pana la varsta de trei ani, ei trec prin sase pana la opt episoade de raceala.

iarna, frig, raceala, gripa, otita, medic, vaccin antigripal, sanatate, copil

Asta se intampla in principal din cauza faptului ca, intalnind anumite virusuri pentru prima oara, organismul are nevoie de oarece timp pentru a putea lupta.

Pe de alta parte, copiii nu acorda prea mare importanta igienei, asa ca atunci cand sunt bolnavi, se sterg eventual cu manuta pe la nas, dupa care continua sa se joace cu ursuletul preferat, pe care ajung microbii ce pot supravietui aproape o jumatate de ora – numai bine pentru ca un alt copil, partener de joaca, sa fie „contaminat”.

Medicii spun insa ca toate aceste episoade de raceala din prima copilarie ne sunt de folos mai tarziu – prescolarii care racesc frecvent vor avea mai putine probleme ulterior, in timpul scolii, au demonstrat studiile.

Raceala, etapa cu etapa
Mai mult de 100 de virusuri sunt responsabile pentru micile probleme cu nasul si gatul, caracteristice unei raceli. In mod obisnuit, sugarii sunt protejati prin intermediul anticorpilor din laptele matern impotriva racelilor, dar in jurul varstei de sase luni (cand cei mai multi dintre copii nu mai sunt oricum alaptati exclusiv), protectia scade.

O raceala dureaza intre 6-14 zile, mai mult decat parintii si-ar inchipui. Daca cel mic a fost in preajma cuiva racit in primul stadiu (primele trei zile), cel mai probabil va raci si el, dar, poti raci si la doua saptamani dupa ce ai fost in apropierea cuiva bolnav, spun specialistii.

Primul semn de raceala este durerea in gat (care dureaza 5-9 zile), apoi nasul curgand (de prin ziua a doua pana in ziua a zecea) si tusea, care apare, de obicei, la jumatatea bolii si se poate prelungi si trei saptamani. Febra apare in primele doua-trei zile ale racelii.

Strategii antiraceala
Cum copiii mici se imbolnavesc cel mai frecvent din cauza ca baga mainile sau jucariile „contaminate” in gura sau si le duc la ochi, o cale simpla de prevenire ar fi spalarea cu sapun – pentru ca solutia aceasta sa functioneze, spalatul trebuie sa dureze cel putin 30 de secunde – si folosirea gelurilor antibacteriene.

  • Invata-l pe cel mic sa-si puna mana la gura cand tuseste sau stranuta – la fiecare stranut sunt expulzati in aer milioane de germeni.
  • Imbraca-l corespunzator – desi studiile demonstreaza ca nu hainele groase tin germenii departe.
  • Daca ai suspiciuni ca il paste o raceala, fa-i repede o supa de pui – nu e o reteta magica, dar cercetatorii Universitatii din Nebraska au demonstrat ca ea (supa) contine substante antiinflamatorii. In plus, este usor de digerat, hidrateaza si alina durerile de gat, atat de suparatoare.

Cand suni medicul?
O febra mai mare de 38 de grade Celsius, care persista mai mult de trei zile, secretii nazale care nu trec nici dupa 10 zile si durere la nivelul fetei – acestea pot fi simptomele unei infectii a sinusurilor; daca medicul suspecteaza suprainfectare bacteriana va prescrie si antibiotic.

Daca cel mic acuza dureri de ureche (daca e prea mic si nu vorbeste inca, observi ca se trage de ureche si este mai sacait). Asta ar putea indica o infectie a urechii, destul de frecvent intalnita in randul bebelusilor si copiilor mici.

Suieratul in timp ce respira si tusea seaca trebuie sa va alarmeze. Pot indica declansarea unei crize de astm si doar medicul este cel care poate pune un diagnostic diferential si va poate spune daca este doar o complicatie cauzata de raceala sau astm.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate