Tulburari ale somnului la copii

Somnul copiilor se modifica pe masura ce acestia cresc si invata ca ar trebui sa fie treji in timpul zilei si sa doarma noaptea.

Multi copii invata aceasta in mod automat, dar unii dintre ei au nevoie de ajutorul parintilor. De exemplu, la varsta de trei luni, activitatea sugarului consta in repetarea de cicluri de aproximativ trei ore fiecare, cicluri in care copilul doarme si se hraneste; acum copilul va dormi in medie 16 ore pe zi.

Somnul este o stare fiziologica si imparte aceleasi functii fiziologice cu starea de veghe, desi acestea sunt modificate: ritmul cardiac, tensiunea arteriala, frecventa respiratorie, temperatura corpului, functii care sunt toate diminuate.

Ciclul somn-veghe se modifica cu varsta pana cand, la inceputul adolescentei, devine similar cu cel al adultului.

Exista doua categorii de somn:

  • somnul REM (rapid eye movement, somnul in care apar miscari rapide ale ochilor si in care visam)
  • somnul NREM (non-rapid eye movement, somnul in care nu apar miscari rapide ale ochilor).

Somnul de noapte consta in repetarea de cicluri cu durata de 90-110 minute fiecare, cicluri care includ atat somn REM, cat si NREM.

Aproximativ 80% din durata ciclului consta in patru faze de somn NREM, in cursul carora somnul devine din ce in ce mai profund. Functiile fiziologice ale organismului cat si metabolismul sunt diminuate in toate cele patru faze.

Spre deosebire de somnul NREM, in cursul somnului REM activitatea cerebrala se intensifica. Durata fazei de somn REM a fiecarui ciclu se prelungeste odata cu apropierea diminetii. Aproximativ 90% dintre cei care se trezesc in cursul somnului REM isi aduc aminte ca visau.

Somnul NREM reprezinta cea mai mare parte a somnului si este alcatuit din patru faze care difera ca si profunzime a somnului:

  • Faza 1: starea de somnolenta care precede somnul propriu-zis.
  • Faza 2 este etapa urmatoare catre un somn profund si este cea mai lunga din cele patru.
  • Faza 3 este si mai profunda, fiind dificil sa trezesti pe cineva aflat in aceasta faza.
  • Faza 4 este cea mai profunda si iti trebuie cateva minute sa trezesti pe cineva aflat in faza aceasta.

Somnul REM consta dintr-o singura faza caracterizata prin miscari laterale ale ochilor si apare, de obicei, intre fazele 1 si 2 ale somnului NREM. In timpul somnului REM, nu se produc miscari musculare, iar memoria ramane operativa, acesta fiind motivul pentru care ne putem aminti visele.

Schimbarea somnului la copii
In prima luna de viata, se repeta cicluri alcatuite din somn si stare de veghe, ciclurile fiind aproape identice atat pe durata zilei cat si a noptii. In a doua luna de viata somnul devine mai profund si mai lung pe durata noptii.

La varsta de un an, copilul doarme 12-14 ore pe zi, inclusiv de doua ori pe parcursul zilei. Intre 12 si 18 luni ramane doar somnul de dupa masa de pranz, acesta putand dispare dupa varsta de patru ani. Odata cu varsta de 4 pana la 12 ani, orarul de somn va fi similar cu cel al unui adult, cu 10 ore de somn in cursul noptii.

Unii cercetatori au observat o variatie a somnului adolescentilor, variatie care se manifesta prin somnolenta in cursul zilei, favorizata de activitate crescuta in cursul zilei si noptile tarzii din weekend. Este important sa permiteti adolescentului sa doarma tarziu dimineata sau in cursul zilei, dar trebuie mentionat ca un pui de somn prelungit in cursul zilei poate face dificil somnul de noapte.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie