Tusea la copii – Tot ce trebuie sa stii

Tusea la copii poate insemna foarte multe lucruri, de la o banala lipsa de umiditate, pana la semn de astm sau pneumonie. Mai jos gasesti informatii despre tusea la copii, cum diferentiezi diferitele tipuri de tuse si cand e neaparat cazul sa suni medicul.

De ce tuseste copilul?

Tusea e modalitatea corpului de a se proteja. Aceasta curata caile respiratorii, atunci cand ele sunt obstructionate, eliminand astfel mucusul sau orice alt obiect strain, precum mancarea.

Tuse uscata la copii: Tusea uscata apare cu precadere cand copilul e racit sau sufera de alergii. Tusea uscata are menirea de a ajuta la curatarea secretiilor nazale ce se scurg in gat.

Tuse productiva la copii: E rezultatul unei afectiuni respiratorii ce insoteste o infectie bacteriana.
Infectiile duc la formarea de mucus, ce contine globule albe pentru a ajuta la lupta cu microorganismul.

Bebelusii mai mici de 4 luni nu prea tusesc. Din acest motiv, atunci cand o fac, simptomul trebuie tratat foarte serios.

In cele mai multe cazuri, tusea la copii e semn de o banala raceala, lucru care e mai putin alarmant odata ce copilul implineste varsta de un an. Pana intr-un an insa, mai ales in timpul iernii, o tuse puternica poate fi pricinuita de infectarea cu VRS (Virusul Respirator Sinctial), care e foarte intalnita si in acelasi timp foarte periculoasa pentru nou-nascuti.

Tusea cauzata de raceala sau gripa

Semnele ca bebe ar putea fi racit sunt:

  • Nasuc infundat sau care curge
  • Rosu in gat
  • Tuse uscata, dar care poate deveni productiva
  • Febra usoara

Tratamentul, in acest caz, este cel clasic, in cazul racelilor: hidratare si odihna, insotite de eliminarea mucusului secretat, folosind batista bebelusului sau de pompita.
In cazul bebelusilor mai mari de un an, se poate folosi miere pentru a calma gatul.
Pentru a inmuia si indeparta secretiile nazale uscate se recomanda utilizarea solutiei saline sau a unui umidificator rece.

Paracetamolul poate fi folosit pentru reducerea febrei, insa cand temperatura copilului depaseste 38 de grade, iar copilul prezinta si alte simptome de raceala, suna medicul.

NB!

Daca bebe are mai putin de 4 luni, suna medicul imediat daca are orice nivel de febra, deoarece este un semn de ingrijorare la copii atat de mici.

Tusea cauzata de Laringotraheobronsita

Aceasta afectiune este o inflamare a laringelui, a traheei si a bronhiilor, cauzata de regula de o infectie virala.

Cum suna tusea: Tusea este una aparte, asemanata de multi cu zgomotul produs de un leu de mare: ascutit si puternic, la expiratie (vezi video).

 

Boala face ca sistemul respirator al copilului sa se inflameze atat de mult, incat impiedica respiratia obisnuita. Acest lucru cauzeaza tusea specifica, in mod deosebit in timpul noptii.

Tratament: Baga copilul in dus si, fara a atinge apa, da drumul la apa fierbinte si lasa-l sa inspire cat mai mult din vaporii generati.
Foloseste un umidificator pentru a ameliora simptomele.

Acest tip de tuse ar trebui sa dispara in 3-4 zile. Daca totusi persista, consulta un medic.

Pneumonia

Pneumonia este o infectie virala sau bacteriana la nivelul plamanilor, ce poate fi chiar si o complicatie a banalei raceli.

Cum suna tusea: Puternic productiva

Alte simptome:

Un bebe cu pneumonie va fi extrem de lipsit de energie si, din pricina tusei foarte productive, va elimina secretii intens colorate.

Tratament: Pneumonia nu se trateaza dupa ureche sau cu leacuri babesti. Daca suspectezi ca bebe sufera de pneumonie, consulta urgent un medic.

Bronseolita si astmul

Bronseolita si astmul apar de regula dupa ceea ce pare a fi o banala raceala si pot fi greu de diferentiat una de cealalta.

In cazurile de bronsiolita, bronsiolele, sau bronhiile mici, se inflameaza si se umplu cu mucus, fapt ce ingreuneaza respiratia.

Cum suna tusea: in ambele cazuri, copilul poate fi auzit suierand, atunci cand respira

In cazurile de astm, cel mai adesea primele simptome vor fi: simptome de raceala, ochi rosii si aposi.
In cazurile de bronseolita, ce apar mai frecvent in sezonul rece, parintii observa si o usoara febra si pierderea apetitului.

Tratament: in ambele cazuri, copilul trebuie supravegheat pentru a se observa frecventa cu care respira: daca trece de 50 de inspirari pe minut, are dificultati respiratorii, deci e necesar sa suni la ambulanta.

Indiferent care din cele doua afecteaza copilul, intotdeauna e cel mai bine sa suni medicul atunci cand auzi respiratie suierata.
Odata ce respiratia revine la normal, bronseolita poate fi tratata acasa, prin hidratare, odihna si cu ajutorul unui umidificator.

Tusea convulsiva (tuse magareasca)

Tusea convulsiva este foarte periculoasa pentru nou-nascuti, fiind principala cauza de mortalitate in randul lor pana in anii 60, cand vaccinul DTP (Difterie, Tetanos, Pertusis) a fost introdus.

Cum suna tusea magareasca: copilul tuseste pana la punctul in care ramane fara aer si, cand incearca sa inhaleze din nou, se aude un zgomot prelung, similar cu cei facuti de magarusi.

Alte simptome ale tusei convulsive:

  • limba scoasa, atunci cand tuseste
  • ochi bulbucati
  • pierderea coloritului fetei

Tratament

Tratamentul, in cazul tusei convulsive la copiii mici, presupune obligatoriu suplimentarea oxigenului, motiv pentru care e extrem de importanta prezentarea la urgenta, in aceste cazuri.

Alternativ, preventia tusei convulsive este esentiala, prin administrarea de vaccin bebelusului, dar si prin reimunizarea celorlalti membri ai familiei.

Corp strain blocat pe caile respiratorii

Nu in ultimul rand, una din cauzele tusei la copiii este inecarea cu alimente sau cu jucarii prea mici.
In mod obisnuit, copilul va fi capabil sa tuseasca si sa elimine obiectul.

Cum suna tusea: persistenta si deasa, sau incercari esuate de a trage aer in plamani

Alte simptome: Daca bebe tuseste o data foarte brusc, apoi pe parcursul urmatoarelor zile are o tuse ce persista, fara alte simptome de raceala sau gripa, cel mai probabil i-a ramas ceva blocat la nivel respirator.
In acest caz, pneumonia este un pericol real.

Tratament:

Daca un corp strain blocheaza caile respiratorii ale bebelusului tau, ar trebui sa existe urmatoarele simptome:

  • Da semne clare de disconfort
  • Nu poate scoate sunete
  • Se albastreste sau isi pierde culoarea

In aceasta situatie, daca suspectezi ca bebe a aspirat un corp strain, intoarce-l imediat cu fata in jos si aplica-i 5 lovituri intre omoplati.
Daca nu reusesti sa scoti corpul strain, suna imediat la ambulanta.

Alte moduri in care il poti ajuta sa scoata corpul strain prin tuse:

  • inclina-l cu capul in jos
  • aplica lovituri blande pe spate

Cand sa suni la medic:

  • Cand bebe tuseste si e mai mic de 4 luni
  • Cand bebe tuseste din cauza unei raceli, fara febra, pentru mai mult de 5-7 zile
  • Cand bebe tuseste si are febra mai mare de 38 de grade
  • Daca il auzi respirand suierat
  • Daca are crize de tuse

Suna la ambulanta daca:

  • Auzi bebelusul respirand alert, suierat
  • Daca il auzi horcaind, similar cu sunetul produs de un pui de caine
  • Daca nu reuseste sa inspire
  • Daca isi schimba culoarea
  • Daca are respiratie accelerata (ii observi abdomenul ca se misca rapid)

Sursa: parents.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton