Un bebelus a murit imediat dupa botez – UPDATE

UPDATE 21.09.2017

Dupa ce un bebelus a murit dupa botez, medicii trag un semnal de alarma pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai repete.

Bebelusul nu trebuie hranit inainte de botez

'Primele lucruri pe care le învață mama, odată cu venirea pe lume a copilului, este tehnica alimentației la sân. În acest context, toate mamele află că, după ce s-a terminat alăptatera, copilul trebuie ținut în poziție verticală până când elimină gazele, altfel există riscul ca lapte să treacă în căile aeriene, iar copilul să se înece', explică președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, doctor Rodica Tănăsescu, pentru Libertatea.

Medicii avertizeaza ca inainte de botez trebuie evitata alaptarea sau hranirea bebelusului, iar daca acest lucru nu este posibil si copilul este hranit chiar inainte de botez, acest trebuie tinut in pozitie verticala pentru a-l ajuta sa elimine gazele din stomac, astfel prevenindu-se aparatia regurgitarii si al inecului cu laptele ingerat.

UPDATE 19.09.2017

Dupa ce un bebelus a murit dupa botez, medicii legsiti au efectuat necropsia la cererea autoritatilor insa rezultatele necropsiei nu au adus lamuriri cu privire la cauza decesului.

Medicii de la Institul de medicina legala din Iasi au declarat ca vor efectua si un examen microscopic insa rezultatele vor fi gata peste aproape 2 luni.

In acelasi timp, reprezentatii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB) spun ca in urma botezului de sambata, in care bebelusul si-a pierdut viata, nu au fost inregistrat niciun gest neobisnuit din partea preotului si ca bebelusul a avut reactii normale.

Declaratia MMB dupa ce un bebelus a murti dupa botez

Conform lui Marian Timofte, puratorul de cuvant al MMB, „Practic, slujba botezului, atat ca rit, cat si ca moment al scufundarii copilului in apa, a fost aceeasi pe care preotul o savarseste de fiecare data. Copilul a reactionat la fel cum reactioneaza marea majoritate a copiilor, adica a plans, a fost leganat, i s-a dat suzeta, a luat-o, a plans din nou. (…) De la momentul botezului, scufundarii propriu-zise in apa, este ungerea cu mir, inconjurarea mesei, impartasirea; pana la sfarsitul ceremonialului religios au trecut circa 20 de minute, copilul traia. L-am intrebat pe preotul care l-a botezat daca ia in calcul ca in momentul scufundarii in apa copilul sa fi inghitit apa, insa el a exclus total acest lucru. La spital am inteles ca s-ar fi gasit lapte in gurita copilului. Preotul era foarte afectat de ce s-a intamplat acolo. El si tatal copilului au aplicat primele manevre de resuscitare pana la sosirea ambulantei. Transmitem condoleante familiei pentru acest moment dramatic si asteptam si noi sa aflam care sunt rezultatele necropsiei”


Un bebelus a murit dupa botez in acest sfarsit de saptamana in comuna Ciorea din Judetul Iasi.

Din declaratiile inregistrate, bebelusul in varsta de doar o luna, a plans inainte de a fi dus in biserica si atunci parintii l-au hranit cu lapte.

Imediat dupa slujba de botez, bebelusul a inceput sa se simta din ce in ce mai rau iar martorii au sunat la numarul unic de urgenta 112 unde au anuntat ca bebelusul are dificiultati de respiratie.

Preotul a fost cel care a inceput manevrele de resuscitare pana la sosirea ambulantei.

Un bebelus a murit dupa botez

„Sambata, prin apel la 112 la ora 17.07, SAJ Iasi a fost solicitat sa intervina la biserica din Curaturi pentru un sugar de o luna care prezenta dispnee, adica dificultati de respiratie. La locul solicitarii a fost dirijat un echipaj SAJ de tip C2, cu medic, care s-a intalnit pe drum cu o masina in care se afla sugarul. Bebelusul a fost preluat de echipajul nostru care a constatat ca pacientul prezinta cianoza, lipsa respiratie si lipsa puls. Medicul a inceput imediat manevrele de resuscitare, copilul a fost intubat si ventilat mecanic si transportat in curs de resuscitare catre Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul de Copii «Sfanta Maria» din Iasi', a declarat Nicolai Pralea, purtator de cuvant al SAJ Iasi.

In ciuda manevrelor de resusciare, bebelusul nu a putut fi salvat

„Pacientul a ajuns in UPU in stop cardio-respirator, in curs de resuscitare. Manevrele au continuat in UPU, dar fara rezultat. Medicina Legala va stabili cauzele decesului', a declarat dr. Tamara Solange Rosu, sef de sectie a Unitatii de primiri urgente de la Spitalul de Copii „Sfanta Maria' din Iasi.

Autoritalitle din Iasi au cerut efectuarea necropsiei pentru a se stabili in ce conditii a murit bebelusul. De asemenea, s-a deschis dosar de cercetare in rem pentru ucidere din culpa.

Sursa: bzi.ro
Foto: curaturi.mmb.ro; 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie