Urechile clapauge

Cand vine copilasul tau pe lume, te bucuri ca este sanatos. Nici nu bagi de seama amanunte precum urechile clapauge.

Trec anii si, din pacate, se dovedeste ca acest mic defect ii ingreuneaza micutului viata. Acest lucru nu trebuie neglijat.

Din punct de vedere anatomic nu are nici o importanta la ce unghi fata de cap se situeaza pavilionul urechii.

Si urechile mai lipite de cap si cele mai rebele isi indeplinesc foarte bine functia. Totusi, un copil cu urechile clapauge sau in termeni medicali, decolate, devine adeseori obiectul glumelor neplacute ale celor de aceeasi varsta.

Doresti sa-ti feresti copilul de ironiile celor din jur? Ingrijeste-te de aspectul lui inca din primele saptamani de viata. E foarte important: un bebelus are cartilajele urechii destul de maleabile si de cele mai multe ori se reuseste corectarea acestei mici imperfectiuni.

In primul rand: cat mai din timp.
In primele luni de viata ale copilului verifica mereu daca urechile s-au asezat bine sub caciulita, daca nu cumva s-au rasucit. Verifica acest lucru si atunci cand asezi copilul pe o parte sau cand acesta doarme. Ce e de facut daca bebelusul are urechile clapauge?

Lipirea lor cu un plasture, desi eficienta, nu e recomandabila – poate provoca rani si iritatii (e valabil si pentru guma de mestecat, folosita de unele mame din Europa Occidentala). Cel mai bine e sa i se puna copilului un bandaj, pe care il poti face singura (din material natural).

Ar trebui sa fie elastic si suficient de strans, dar nu foarte, pentru a nu-l incomoda. Ar fi bine daca i l-ai prinde la spate sau intr-o parte cu scai. Asaza-l pe capul copilului, astfel incat sa-i acopere in intregime urechile. Evita, in schimb, basmalele: stranse prea tare, ele pot provoca durere.

In al doilea rand: nu te da batuta.
Daca urechile continua sa-i stea ridicate, nu renunta la bandaj nici atunci cand copilul a invatat sa mearga. Cand copilul e la joaca sau merge la gradinita, alege o frizura care sa-i acopere urechile.

Ar fi bine, de asemenea, sa-ti imbraci copilul astfel incat bandajul sa reprezinte un accesoriu al vestimentatiei. Nu e indicat sa-l tragi de ureche. Ai grija sa nu faca acest lucru nici educatoarele. Copilul trebuie invatat cum sa ignore glumele nesarate ale colegilor de joaca.

Totusi, nu transforma problema urechilor clapauge intr-una de importanta capitala. Daca observi ca cel mic sufera, apeleaza la sfatul psihologului.

In al treilea rand: te poate ajuta chirurgul.
Daca din cauza aspectului sau, copilul nu e acceptat in grupul celor de aceeasi varsta, daca evita contactele cu alti colegi, ar fi bine sa ai in vedere posibilitatea chirurgiei estetice (interventie numita otoplastie).

Otoplastia, corectarea urechilor clapauge, se face in principal pentru a le apropia de cap sau pentru a le face mai mici. De obicei, urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolata decat cealalta, iar uneori pot exista diferente de marime intre cele 2 urechi. 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate