Vânzarea băuturilor energizante minorilor, interzisă prin lege

Comercianții nu mai au voie să vândă băuturi energizante minorilor, potrivit unei legi promulgate luni, 11 martie 2024, de președintele României, Klaus Iohannis.

Magazinele care încalcă prevederile legale, riscă amenzi de până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei, notează HotNews. Actul normativ are în vedere prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de populație și interzicerea lor minorilor.

Băuturile energizante conțin combinaţii variate de carbohidraţi, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Conform legii promulgate sunt considerate infracţiuni comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Citește și: Un băiat din Bistrița a murit după ce a consumat o băutură energizantă

Pentru încălcarea acestor prevederi de cître operatorii comerciali amenzile sunt de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Băuturile energizante afectează negativ copiii și tinerii

Experții în sănătate avertizează cu privire la consumul băuturilor energizante care pot cauza atacuri de panică, iritabilitate și depresie, dar și boli cardiovasculare și boli hepatice. Printre alte efecte negative asociate cu un consum frecvent de băuturi energizante se numără anxietatea, probleme cu somnul, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, osteoporoză, erodarea smaltului dentar, favorizarea diabetului, reducerea abilitaților cognitive și comportamentale, moartea subita, în caz de abuz. Asocierea băuturilor energizante cu alcoolul și tutunul duce la apariția unor efecte grave.

Am observat că băuturile energizante afectează negativ copiii în ceea ce privește performanțele lor școlare, probabil din cauza somnului alterat. Un alt motiv pentru care constatările nu sunt surprinzătoare este că majoritatea băuturilor energizante sunt bogate în zahăr și cofeină. Ambele au efecte negative asupra copiilor când sunt consumate în exces', a declarat pentru publicația Medical News Today nutriționistul-dietetician Cesar Sauza.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri