Veste bună pentru părinți! Un nou proiect de lege: alocație de 100 de euro pentru fiecare copil

 Alocațiile pentru copiii din România ar putea ajunge în curând la nivelul celor din alte țări din Uniunea Europeană. Un proiect de lege care prevede creșterea alocației la 100 de euro este dezbătut în parlament. Acești bani pot fi primți de părinți însă numai în anumite condiții.

Proiectul de lege inițiat de senatorul Ionel Agrigoroaei prevede ca suma de 100 de euro să se dea copiilor de la naștere și până când termină studiile, dar cu condiția ca aceștia să nu aibă absențe de la școală.

Mai mult, banii nu vor fi virați în conturile părinților, așa cum se întâmplă acum, ci vor fi sub formă de tichete ce vor avea o destinație clar stabilită: o anumită sumă pentru alimente, o alta pentru haine și alta pentru rechizite.

Citește și: Cum il inveti valoarea banilor

'Ce poate face un copil, o familie cu 85 de lei lunar? Nimic. Dacă ar primi măcar 100 de euro, atunci, cu acei bani într-adevăr se poate face ceva. Nu toți vor primi acești bani, ci doar cei care nu au absențe la școală. În acest fel îi stimulăm pe tineri să facă copii și pe copii să învețe. Dacă fiecare copil va frecventa grădinița, școala primară, liceul și o facultate, nivelul de educație va crește simțitor', a declarat Agrigoroaei.

De unde se pot găsi bani la buget

Ca de obicei, un astfel de proiect de lege se lovește de lipsa bugetului. Senatorul spune că se găsesc și sumele necesare pentru a mări alocația copiilor. În primul rând să se recupereze banii găsiți de Curtea de Conturi, cele peste 80 milioane de euro ,băgate în panseluțe, apoi o accizare a taxei pe viciu cu 0,05 bani. O altă variantă ar fi impunerea unei taxe speciale băncilor și marilor lanțuri de magazine cu capital străin care își desfășoară activitatea în România.

Citește și: Copilul trebuie sa aiba banii lui

'Exemplul Poloniei, care a crescut alocația pentru cel de al doilea copil la 114 euro, ar trebui urmat și de noi. Noi vrem să dăm tuturor copiilor alocația mărită de 100 de euro, nu mai acelor familii care au al doilea copil. Guvernul de la Varșovia a instituit o taxă specială, de responsabilizare pentru toate magazinele și băncile cu capital străin ce au activitate în țara lor. Într-o țară ca România, unde băncile și hipermarketurile dețin poziții priviligeate, trebuie să existe o responsabilizare a acestora. Acestea au obligația față de poporul român să contribuie la bunăstarea românilor. Creșterea natalității va însemna și pentru aceștia un profit pe viitor prin creșterea numărului de clienți', a spus Agrigoroaei.

Sursa: Libertatea.ro
Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau