Vitaminele si mineralele la copii

Conform Academiei Americane de Pediatrie o dieta corecta este adecvata pentru a furniza copiilor toate vitaminele si mineralele de care au nevoie.

Este important ca alimentatia copilului sa fie diversa, astfel incat aceasta sa asigure aportul necesar de vitamine si minerale.

In plus, suplimentele de vitamine complete' de pe piata nu contin cantitatile necesare din toate aceste vitamine.

Vitamina D are un rol foarte important in cresterea copiilor, un aport normal asigurind impreuna cu calciul si fosforul dezvoltarea unor oase puternice.

Copiii care nu primesc destula vitamina D se pot prezenta cu rahitism, caracterizat prin diformitati si dureri osoase, crestere deficitara in inaltime si un risc crescut pentru fracturi. Cantitatea necesara este de 400 UI (unitati internationale) pe zi, reprezentand 2 picaturi de Vigantol Oil.

Se recomanda chiar 800 UI pentru prematuri si copii cu pielea mai inchisa la culoare. Surse alimentare de vitamina D sunt mai ales pestele si ficatul de cod, dar si laptele si ouale intregi. De asemenea expunerea la soare vara timp de 15-20 minute de 3 ori pe saptamana asigura formarea unei cantitati suficiente de vitamina D.

Vitamina C (acidul ascorbic) este necesara organismului, deficitul ei determinind scorbutul care se prezinta clinic cu echimoze, sangerari si caderea parului.

Necesarul de vitamina C este (in mg/zi) :

  • sugari 0 – 6 luni– 40,
  • sugari 7 -12 luni – 50,
  • copii 1 -3 ani – 15,
  • copii 4-8 ani – 25,
  • baieti 9 -13 ani – 45 si 14 – 18 ani – 75,
  • fete 9 -13 ani – 45 si 14-18 ani – 65.

Spre deosebire de majoritatea vitaminelor si mineralelor aportul de vitamina C este usor de asigurat chiar si la copiii care nu mananca sanatos si de aceea scorbutul este rar intalnit astazi.

Ganditi-va, de exemplu, ca o portocala medie contine destula vitamina C pentru o zi. Si celelalte citrice au un continut ridicat de vitamina C, ca si mango, kiwi, papaya, capsuni, zmeura, si de asemenea unele legume. Chiar daca copilul dumneavoastra nu mananca aceste fructe este usor de compensat deoarece cele mai multe sucuri de fructe contin 100% din necesarul de vitamina C pentru o zi intr-un pahar.

Deoarece vitamina C ajuta la absorbtia fierului este o idee buna de a combina alimentele bogate in fier (de exemplu carnea) cu sucuri de fructe. De asemenea daca copilul tau este in tratament cu fier pentru anemie este bine sa asociezi vitamina C la doza de fier. Nu uitati ca vitamina C are si un rol stimulant al sistemului imunitar, rol foarte important la copii la care acest sistem nu se maturizeaza pana la 5 ani.

Vitamina E este foarte importanta, principala sa functie fiind cea antioxidanta care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi care produc cancerul, bolile cardiace si cataracta.

Necesarul zilnic la copii este (in mg/zi):

  • sugari 0-6 luni – 4,
  • sugari 7-12 luni – 5,
  • copii 1-3 ani – 6,
  • 4-8 ani – 7,
  • baieti 9-13 ani – 11 si 14-18 ani – 15,
  • fete 9-13 ani – 11 si 14-18 ani -15.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau