Vitaminele si mineralele la copii

Vitamina A este necesara pentru vedere, dezvoltarea embrionului si a oaselor si este un stimulent al sistemului imunitar. Un deficit de vitamina A se manifesta prin vedere nocturna deficitara si un sistem imun slabit incapabil sa lupte impotriva infectiilor.

Necesarul de vitamina A este (in micrograme/zi):

  • la sugari 0 – 6 luni – 400,
  • 7 – 12 luni – 500,
  • copii 1 – 3 ani – 300,
  • 4 – 8 ani – 400,
  • baieti 9 – 13 ani – 600 si 14-18 ani – 900,
  • fete 9 – 13 ani – 600 si 14 – 18 ani – 700.

Deficitul de vitamina A nu apare in conditii normale deoarece aceasta se gaseste in cantitati suficiente in alimente, mai ales in lapte, oua intregi, ficat, spanac, brocoli, margarina.

Calciul este un mineral necesar pentru dezvoltarea unor oase si dinti sanatosi.

Necesarul de calciu la copii este:

  • 1- 3 ani: 500 mg pe zi (doua portii de lapte),
  • 4 – 8 ani: 800 mg pe zi (trei portii de lapte),
  • 9 – 18 ani: 1300 mg pe zi (patru portii de lapte).

Copiii care beau lapte si consuma produse lactate cum ar fi iaurtul, branza, inghetata iau de cele mai multe ori destul calciu din dieta. Copiii care au intoleranta la lactoza sau alergie la proteinele laptelui de vaca sau copiii carora nu le place laptele trebuie sa consume alte produse bogate in calciu.

Astfel de alimente sunt legumele verzi (spanac, brocoli), tofu, sardine si somon, lapte din soia, portocalele si cerealele imbogatite cu fier. Deoarece uneori copiii nu primesc destul calciu din dieta este important sa cititi etichetele alimentelor si sa le alegeti pe cele care contin 20% -30% din doza zilnica de calciu pe portie.

In suplimentele de minerale de pe piata calciul nu se gaseste intotdeauna in doza necesara. Si tineti minte ca doza zilnica necesara pentru copiii de 9-18 ani este de 130% din doza necesara adultului (1000mg pe zi).

Fierul este esential pentru copii si adolescenti deoarece lipsa lui determina anemia feripriva. Aceasta este principala afectiune determinata de un deficit alimentar si se manifesta, printre altele, cu oboseala si performanta scazuta.

Alimente bogate in fier sunt : carnea rosie, carne de pui si curcan, ficat, ton, somon, creveti, tofu, spanac, brocoli, asparagus, nuci si cereale imbogatite cu fier.

Fluorul are un rol important in mentinerea sanatatii oaselor. El este cel mai des asigurat prin apa fluorinata, fie ca este vorba de apa de la robinet sau cea imbuteliata. Un exces de fluor duce la patarea dintilor. Medicul pediatru va poate recomanda si Vigantoletten Fluor 500.

Zincul este foarte important pentru sistemul imun si capacitatea lui de a lupta impotriva infectiilor. El este de asemenea important in cresterea si dezvoltarea normala a organismului, in vindecarea ranilor si functiile gustativa si olfactiva. Surse alimentare de zinc sunt : carnea (inclusiv carnea de pui), fructele de mare si cerealele cu bob intreg.

Cromul are un rol foarte important in metabolism si faciliteaza actiunea periferica a insulinei contribuind la reglarea glicemiei. Surse alimentare de crom : carnea, cerealele neprelucrate, brocoli si usturoi.

Iodul este implicat in sinteza hormonilor tiroidieni, un deficit de iod putind duce la hipotiroidism. Surse alimentare de iod sunt sarea iodata, fructele de mare si algele si laptele. Nu trebuie sa va faceti probleme cu cata sare iodata consumati deoarece iodul nu se acumuleaza in organism si, deci, nu este toxic.

In concluzie, vitaminele si mineralele nu trebuie administrate decat la sfatul medicului. Dar de cele mai multe ori se vor face recomandari nutritionale astfel incat copilul sa obtina din alimente vitaminele si mineralele de care are nevoie.

Realizat de Dr. Luiza Dona; Medic specialist Pediatrie; Clinica Polisano Plaza

Clinica Polisano Plaza
Bucuresti, B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Programari: Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07 sau Fax:021-315.32.08
www.clinicapolisano.eu

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau