Zborul cu avionul in sarcina – Pana in ce luna poti calatori, in functie de operatorul aerian

Daca ai o sarcina ce decurge normal, adesea e perfect sigur sa calatoresti cu avionul in timpul sarcinii. Cu toate acestea, e indicat sa discuti din timp cu medicul tau pentru a fi sigura ca nu exista riscuri. Iata care sunt limitele pana la care majoritatea operatorilor aerieni iti vor permite sa zbori cu avionul.

Perioada ideala in care este in mod cert mai sigur sa calatoresti cu avionul este cuprinsa intre 14 si 27 de saptamani de sarcina.
In aceasta perioada probabil deja ti-au disparut starile de greata, iar riscul de avort spontan este diminuat considerabil.

In majoritatea cazurilor insa, calatoria cu avionul nu mai este recomandata dupa 36 de saptamani de sarcina.

Pana la ce luna poti zbura cu avionul in sarcina, in functie de operatorul de zbor

WizzAir

Poti calatori cu aeronavele WizzAir daca esti insarcinata, cu conditia ca sarcina sa nu depaseasca 34 de saptamani.
In cazul sarcinilor gemelare, femeia insarcinata poate zbura pana in cea de-a 32-a saptamana de sarcina.

Chiar si asa, daca ai depasit 28 de saptamani de sarcina, este necesar un certificat medical ce atesta faptul ca esti apta pentru zborul cu avionul, nu mai vechi de 6 zile fata de ziua in care are loc calatoria.

Blueair

In cazul aeronavelor Blueair, limita pana la care o femeie insarcinata se poate imbarca este de 36 de saptamani de sarcina.

Femeile care au intre 28 si 36 de saptamani de sarcina sunt nevoite sa ateste varsta sarcinii printr-un certificat medical eliberat cu cel mult 10 zile inainte de data zborului.

In cazul femeilor cu o sarcina mai mica de 28 de saptamani, calatoria cu avionul este permisa dupa completarea unei declaratii pe propria raspundere, prin care gravida isi asuma raspunderea pentru varsta declarata a sarcinii.

Tarom

Daca urmeaza sa calatoresti cu Tarom, ar fi bine sa stii si restrictiile putin diferite ale companiei aeriene romanesti.

Astfel, Tarom permite accesul femeilor gravide in aeronavele lor, inclusiv in cazul femeilor cu sarcina intre 8 luni (35 saptamani) si 8 luni si 3 saptamani (38 saptamani), doar in baza unui certificat medical.

Restrictia in cazul femeilor insarcinate se aplica in ultima saptamana de sarcina la Tarom, dar si in primele 7 zile dupa nasterea copilului.

Ryanair

In cazul calatoriei cu Ryanair, femeile insarcinate pot calatori ca in mod obisnuit pana in cea de-a 28-a saptamana de sarcina.
Incepand cu cea de-a 28-a saptamana insa, operatorul de zbor solicita o adeverinta din partea medicului, prin care sa se ateste ca femeia insarcinata este apta de zbor.

Zborul le este totusi limitat femeilor insarcinate, incepand cu cea de-a 36-a saptamana de sarcina, in cazul unei sarcini lipsite de complicatii.
In cazul sarcinii multiple, Ryanair permite accesul viitoarelor mame doar pana la 32 de saptamani.

Femeile lauze pot calatori cu Ryanair la cel putin 48 de ore de la nastere, insa nu pot lua si bebelusul cu ele.
Bebelusii pot zbura cel mai devreme incepand cu varsta de 8 zile.

Poti descarca un modelul de certificat medical necesar pentru zborul cu Ryanair aici.

Eurowings

In cazul zborului cu Eurowings, femeilor insarcinate li se permite imbarcarea pana la si inclusiv in saptamana 36 de sarcina, cat timp sarcina e lipsita de complicatii.
Din acel moment insa, nu mai e permisa imbarcarea.

In plus, operatorul recomanda sa eviti zborul in cazurile in care:

  • ai o sarcina multipla
  • ai o problema de sanatate a sistemului circulator si/sau ai probleme cardiace
  • ai pierdut vreodata o sarcina

Pentru imbarcarea in avion, e necesara prezentarea unui document medical ce atesta ca esti apta de zbor.

Citeste si: O mama s-a urcat in avion cu copiii bolnavi de varicela

Lufthansa

In cazul sarcinilor lipsite de complicatii, Lufthansa permite viitoarelor mame sa zboare pana la finalul celei de-a 36-a saptamani de sarcina, fara a fi necesar un act medical de la obstetrician.
Cu toate acestea, recomanda ca toate mamele cu sarcina mai avansata de 28 de saptamani sa aiba un document medical care atesta ca sarcina e lipsita de complicatii, data la care se anticipeaza nasterea si o mentiune prin care medicul confirma nu se opune zborului.

Descarca certificatul medical pe care doctorul trebuie sa il completeze:

Quatar Airways

In cazul zborului cu compania aeriana Quatar, femeile insarcinate ce nu au suferit complicatii pot zbura fara probleme pana la 28 de saptamani (27 de saptamani si 7 zile).
E recomandat totusi ca femeile insarcinate sa aiba un document medical, pentru a preveni intarzierea la aeroport.

Incepand cu saptamana 29 de sarcina si pana in cea de-a 32-a saptamana de sarcina, in cazul sarcinii lipsite de complicatii, atat in cazul sarcinii singulare cat si in cazul sarcinilor gemelare, viitoarele mame pot zbura doar cu bilet de la medic.

Incepand cu saptamana 33 de sarcina si pana in saptamana 35 de sarcina mai pot zbura doar mamele cu sarcina singulara, fara complicatii.

Descarca aici certificatul medical pe care doctorul trebuie sa il completeze. 

Surse: website-urile oficiale ale operatorilor de zbor mentionati

Imagine: Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie