Ce spun nutritionistii despre diete?

Le numar pe degete pe prietenele mele care au slabit urmand sfaturile unui nutritionist. Dar ele sunt acelea care n-au avut probleme de sanatate…

Termenul de nutritionist determina o persoana care se ocupa de regimul alimentar al clientilor sau pacientilor sai in functie de un scop precis: slabire, ingrasare, mentinere.

In Romania, nu sunt multi specializati in acest domeniu si nici nu sunt multi aceia care pot recomanda diete la standardele de sanatate prezentate de autoritatile in materie.

Cu toate acestea, nutritionistii pe care am inceput sa-i cautam si la noi in tara – speriati, probabil, de amploarea pe care supraponderabilitatea a luat-o – au mai multe specializari, neexistand o scoala speciala. Ei sunt medici sau absolventi de institutii supe­rioare in cadrul carora invata principiile unei diete echilibrate.

Aud zilnic in jurul meu de cineva care tine o dieta, o alta dieta, care incearca orice ca sa fie in forma. Sa slabesti este la moda', se plange o colega, constatand ca primul lucru pe care ti-l spune cineva este: Ce bine arati, ai mai slabit!'. De unde am dedus ca este foarte important sa fii nu slab, ci potrivit ca infatisare.

Cei – sau, mai ales, cele – care vor sa slabeasca se pot imparti in doua mari categorii: aceia care incearca in scopul de a face un pas inainte si aceia care depun un efort cu scopul clar de a reusi. Ambele categorii se adreseaza pentru sprijin nutritionistilor.

Iar in ultima vreme, dupa cum ne-au marturisit interlocutorii nostri, si parintii ai caror copii sunt mai grasuti decat media au devenit obisnuitii cabinetelor lor.

Raspunsuri interesante legate de probleme de dieta am primit de la:
– dr. Nico­leta Mindrescu (medic primar diabet, nutritie, boli metabolice, Institutul prof. Dr. N. Paulescu),
– dr. Marius Preda (medic primar boli interne, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Militar Central Bucuresti)
– consultantul nutritional Lygia Alexandrescu (Clinica de Slabire si Consultanta Nutritionala Natural Silhouette).

Obezitatea, o regina
Dr. Nicoleta Mindrescu a adus in discutie o alta in­teresanta categorie de pacienti: aceia care se prezinta la medicul nutritionist pentru a afla cum pot sa urmeze o dieta echilibrata, in scop preventiv.

Mai vin multe gravide la mine la cabinet, care vor sa afle care e cea mai buna alimentatie pe perioada sarcinii, dar si, mai ales in ultima vreme, multi parinti care vor sa stie cum sa-si hraneasca copiii.' Insa, marturiseste dr. Mindrescu, ponderea cea mai mare o au consultatiile legate de probleme de obezitate.

Din estimarile ei, cam o treime din populatie se confrunta cu ea: Obezitatea pare a fi regina tuturor afectiunilor legate de dieta. Acopera cea mai mare parte a problemelor cu care pacientii se prezinta la mine'.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport