Obezitatea la copii – semnale de alarmă

Copiii din ziua de azi nu numai că mănâncă mai mult, dar sunt din ce în ce mai puțin activi. Dacă ai încercat să îți desprinzi copilul de pe canapea sau din fața computerului pentru a merge afară și a faca mișcare știi deja că cei mici sunt din ce în ce mai sedentari și că cel mai adesea nu se mișcă deloc, cu excepția câtorva degete pe butoanele telecomenzii de la televizor sau pe tastatura computerului.

În ceea ce privește obezitatea infantilă, statisticile Institutului „C.I. Parhon sunt alarmante: 40% dintre copiii din țara noastră sunt obezi și supraponderali.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2010, la nivel global, numărul copiilor care erau supraponderali atingea cifra de 42 milioane.

Conform studiilor de specialitate, somnul insuficient favorizează apariţia obezităţii, așa că, mai ales în cazul copiilor, respectarea orelor de somn este obligatorie. Află cât ar trebui să doarmă copilul tău de aici.

În general, se consideră obez un copil a cărui greutate depăşeşte cu 20% greutatea ideală. Dacă excesul de greutate este de 10% faţă de ideal atunci copilul este supraponderal.

Prin lipsa de exerciții fizice și alimentație nesănătoasă, cei mici cumulează probleme grave de sănătate pentru viitor – obezitate, boli de inimă, structură osoasă slăbită, cancer.

copii alergandCopiii care dezvoltă un stil de viață activ și sunt implicați în fel de fel de activități fizice (în funcție de preferințe), cel mai probabil vor continua acest stil de viață sănătos și la vârsta adultă. Indiferent că merg 30 de minute pe jos în fiecare zi, urcă scările, aleargă, merg pe bicicletă, pe role, se joacă în parc, merg la dans, la înot, baschet, tenis, mișcarea nu trebuie să lipsească din programul copiilor.

Spre deosebire de adulți, copiii supraponderali nu ar trebui să fie supuși unei diete restrictive. Copiii sunt încă în creștere și este important să aibă o alimentație echilibrată, variată, care să le ofere energie și proteine adecvate, precum și substanțe nutritive esențiale, cum ar fi calciu și fier.

În schimb, prin adoptarea unei alimentații sănătoase pe termen lung, te poți asigura că greutatea copilului ține pasul cu creșterea lui în înălțime.

Este mult mai bine să adopți un program de alimentație sănătoasă, decât să reduci cantitatea de hrană oferită. Niciun copil nu ar trebui vreodată să se înfometeze.

Copilul trebuie să se simtă iubit și nu judecat – concentrează-te asupra sănătății, mai degrabă decât pe aspect.

Copiii supraponderali știu că sunt grași. Atacarea greutății în sine i-ar putea influența să se refugieze chiar și mai mult în mâncare, ca mijloc de consolare emoțională.

fructeCe ar trebui să mănânce:

Dimensiunile porțiilor vor varia în funcție de vârstă și de fiecare copil în parte, însă următoarele exemple pot fi folosite ca ghid pentru un copil de doi ani:

  • 3-4 porții de carbodidrați: o felie de pâine, un bol mic cu cereale, un cartof mic
  • 3-4 porții de fructe și legume: un măr, o banană, o mandarină, un morocv, buchețele de broccoli
  • 3 porții de lapte și produse lactate: un pahar de lapte, un păhărel de iaurt, o porție mică de conopidă cu brânză (macaroane cu brânză)
  • 1 porție de proteină animală: 50 g de carne macră, carne d epui sau de pește, 1 ou sau 2 porții de proteină vegetală )tofu, legume uscate, nuci, 50 g iahnie de fasole, sandvici cu unt de arahide).

Pentru gustări, poți încercă miniclătite din sfeclă roșie și miniclatite vegetale (cu dovlecel, broccoli și conopidă)

Cum îl mai poți ajuta:

  • dă exemplu mâncând chiar tu sănătos – nu te aștepta ca cel mic să deprindă obiceiuri bune, dacă nu le vede în familie.
  • consumă apă sau siropuri fără zahăr, în loc de băuturi dulci.
  • elimină gustările bogate în calorii dintre mese (chipsuri de cartofi sau biscuiții de ciocolată), iar în locul lor oferă-i fructe, iaurturi sau chiar un sandvici sărac în grăsimi.
  • servește masa pe farfurii mai mici, pentru a da impresia că porțiile sunt mai mari, și nu lăsa copilul să se uite la televizor sau să fie distras în vreun fel în timp ce mănâncă.
  • pregătește carnea la grătar, nu prăjită în tigaie, cu ulei.
  • nu-l obișnui să consume mai mult de o porție.
  • concentrează-te mai mult pe activitate, mai degrabă decât pe mâncare mai puțină.
  • transformă exercițiile fizice în ceva distractiv.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie