Tartrul și cariile dentare la copii

În mod surprinzător, tartrul și cariile sunt foarte frecvente în rândul copiilor, de la vârste foarte fragede.

Studiile arată că peste 20% dintre micuții cu vârsta de doi ani, sau chiar mai mici, prezintă carii sau tartru. Dinții de lapte ai copiilor sunt mult mai sensibili și mai expuși la bacterii decât cei ai adulților.

Deși sunt mulți părinți care consideră că dinții de lapte nu sunt foarte importanți, pentru că aceștia oricum vor cădea, specialiștii atrag atenția că problemele dinților de lapte pot afecta dantura permanentă.

Ce este tartrul

Tartrul se formează în momentul în care placa bacteriană care se acumulează la suprafața dinților se mineralizează. Acesta poate să apară foarte repede, chiar și la 12 ore după ultimul periaj și atacă smalțul dinților și gingia. Tartrul este una dintre principalele cauze ale aparițiilor cariilor și a bolilor parodontale.

Cauzele apariției tartrului

Dinții micuților sunt mult mai sensibili decât ai adulților, au smalțul mult mai subțire și sunt mai vulnerabili în fața bacteriilor care se regăsesc în gurița lor. Tocmai din acest motiv este bine ca igiena dentară să fie făcută cu atenție încă de la apariția primilor dinți, chiar dacă aceștia sunt de lapte, nu definitivi. Igiena orală precară sau inexistentă este principala cauză a apariției tartrului și a cariilor.

De obicei, tartrul se depune pe dinții care iau cel mai mult contact cu saliva – care este bogată în calciu – și anume, cei inferiori.

De asemenea, substanțele minerale din alimente precum mazărea, fasolea sau produsele lactate grăbesc mineralizarea plăcii bacteriene și cresc aderența tartrului la smalțul dinților. În cazul în care dinții sunt înghesuiți, probabilitatea apariției tartrului este mult mai mare.

Citește și: Cât de mult zahăr mănâncă un copil

Prevenirea tartrului la copii

În cazul copiilor cu dinți de lapte, medicii nu recomandă detartrajul, de aceea este foarte important să fie prevenită apariția tartrului.

Periajul corect și frecvent- de două ori pe zi- este obligatoriu și în cazul micuților. Chiar dacă aceștia nu au răbdare, este bine să găsim o modalitate să le periem dințișori timp de aproximativ două minute. Putem să-i lăsăm și pe ei să învețe tehnica periajului, dar după aceea este bine să intervenim noi pentru a-i spăla pe dinți corect.

De asemenea, consumul unor alimente tari, precum mărul sau morcovul, care prin simpla mestecare curăță suprafața dinților, poate preveni apariția tartrului.

La opulul opus, alimentele moi și lipicioase, precum caramelele, jeleurile, bezelele, fructele confiate sau biscuiții, favorizează depunerea tartrului.

Specialiștii susțin că sunt și alimente care neutralizează tartrul, cosnumul de căpșune și fructe de pădure fiind recomandat în acest scop, pentru copiii mai mari de un an. Mai mult, acestea conțin cei mai puternici agenţi antiinflamatori cunoscuţi în natură.

Cariile la copii

Cele mai frecvente, la copiii mici, sunt cariile de biberon. Apariția acestora este favorizată de folosirea îndelungată a biberonului pe timpul nopții. Din acest motiv, specialiștii avertizează că nu este bine să lăsăm copiii să doarmă cu biberonul în gură și nici să punem pe suzetă miere sau alte substanțe dulci.

Un alt motiv al apariției cariilor la copii îl reprezintă alimentația nesănătoasă și dieta bogată în zahăr.

Desigur, igiena orală precară sau inexistentă crește pericolul problemelor dentare cauzate de carii.

Citește și: Cum a reusit o mamica sa vindece cariile copilului in mod natural

De la ce vârstă periem dinții copiilor

Periajul dinților și igiena corectă a guriței micuților sunt foarte importante pentru a preveni tartrul și cariile.

Este bine ca de la apariția primilor dințișori de lapte, încă de la vârsta de 6-8 luni, să începi periajul. La început îl poți face în joacă, pentru ca micuțul să se obișnuiască cu această idee și pentru a deprinde această rutină.

După vârsta de un an poți introduce și pasta de dinți, dar este foarte important să ții cont de faptul că micuțul o va înghiți, motiv pentru care trebuie să alegi o pastă de dinți specială, fără fluor. O cantitate asemenea unui bob de porumb este suficientă pentru o spălare.

Este adevărat că fluorul este principalul ingredient anticarii, dar pastele de dinți care îl conțin pot fi folosite la copii abia atunci când avem certitudinea că au învățat să scuipe și să clătească gurița.

Părerile privind introducearea pastei de dinți cu fluor sunt împărțite. Sunt pediatrii care permit acest lucru încă de la vârsta de trei ani, dar alții îl interzic până la șapte-opt ani.

Citește și: Cum să-l ferești de carii

Ața dentară la copii

Pe lângă periaj, folosirea aței dentare la copiii este o altă modalitate eficientă de a evita tartrul și cariile. Rolul acesteia este de a îndepărta într-un mod eficient resturile de mâncare rămase între dinți. Încă de la vârsta de doi ani –doi ani și jumătate, putem să începem să-i arătăm micuțului cum se folosește ața dentară. Acesta se poate utiliza zilnic sau măcar de trei ori pe săptămână.

În cazul în care nu reușești să folosești ața dentară normală, există și ață dentară special concepută pentru copii, într-o formă atractivă, mult mai ușor de manevrat. Este bine ca până la vârsta de cinci, șase ani să îl ajuți să folosească ața dentară, pentru ca procedeul să fie eficient.

Când mergi cu copilul la dentist

Și în cazul primului control stomatologic pentru copii, opiniile sunt împărțite. Dacă medicii pedodonți susțin că acesta ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de un an, pediatrii sunt de părere că poate fi amânat, dacă nu sunt probleme, până la vârsta de trei ani.

Totuși, cu cât primul control la pedodont are loc mai devreme, cu atât copilul va fi familiarizat cu acest tip de control, iar în momentul în care vor apărea primele probleme riscul ca el să fie speriat de procedură va fi mult mai mic.

Medicii recomandă să nu amânăm controlul stomatologic dacă observăm probleme. Este important ca un specialist să vadă copilul chiar de la primele simptome, cum ar fi o pată pe dinți de exemplu. În momentul în care apar cariile și durerile, situația este deja una mult mai dificilă.

Detartrajul la copii

Potrivit specialiștilor, detartrajul nu se face la copiii mai mici de 14 ani. În cazul acestora, dacă este necesar, se apelează la periajul profesional, în cadrul căruia se utilizează în loc de freză, o perie și pastă de dinți specială.

Medicii spun că există și cazuri speciale, în care copiii cu o igienă dentară precară ajung să facă adevărate blocuri de tartru și atunci se impune detartrajul. Acest lucru nu este însă valabil în cazul copiilor mici, de până în șapte ani.

Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau