10.000 de virusuri noi, descoperite în scaunele sugarilor. Ce spun cercetătorii

Fără categorie

Descoperire surprinzătoare legată de componența microbiomului intestinal a copiilor sugari.

În urma unui experiment în cadrul căruia au fost analizate mai multe scutece murdare ale unor bebeluși, oamenii de știință au descoperit o multitudine de informații despre unele virusuri necunoscute până în prezent.

Într-un studiu publicat în revista Nature Microbiology se arată că o echipă de cercetători din Danemarca a descoperit 10.000 de noi virusuri în fecalele sugarilor.

În timpul studiului, au fost analizate materiile fecale a 647 de bebeluși danezi sănătoși, în vârstă de 1 an, înscriși într-o cercetare mai amplă cu privire la astm și la bolile inflamatorii cronice, notează Washington Post.

O mamă care credea că băiețelul ei este răcit, a descoperit că micuțul este infectat cu un virus periculos de care nu auzise niciodată

Din scutecele murdare ale copiilor au fost descoperite 248 de familii virale, dintre care doar 16 sunt cunoscute în prezent. Virusurile erau de 10 ori mai multe decât speciile bacteriene din fecalele bebelușilor. Cercetătorii au constatat că 90% dintre acestea erau bacteriofage, adică virusuri care atacă bacterii în locul celulelor umane.

Acești bacteriofagi nu provoacă boli. Dar în schimb, se crede că modelează abilitățile competitive ale bacteriilor și echilibrează populațiile bacteriene din microbiomul intestinal.

Acum, cercetătorii se întreabă de ce sunt atât de mulți viruși în intestinele copiilor.

„Ipoteza noastră este că, deoarece sistemul imunitar nu a învățat, încă, să separe ‘grâul de neghină la vârsta de un an, apare o bogăție extraordinar de mare de virusuri intestinali. Și este probabil ca ei să fie necesari pentru a proteja organismul împotriva bolilor cronice precum astmul și diabetul, mai târziu în viață', a declarat Shiraz Shah, cercetător senior la Copenhaga Prospective Studies on Asthma in Childhood și primul autor al studiului.

Cercetătorii au numit familiile virale nou identificate după 232 dintre bebelușii participanți la studiu, iar printre denumiri întâlnim, de exemplu, Amandaviridae, Benjaminviridae și Irisviridae.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din