Puseurile de creștere sunt perioade de timp în care organismul copiilor și adolescenților se dezvoltă și crește rapid. Vârsta la care se produc și durata lor diferă pentru fiecare individ. La copii, puseurile de creștere încep în primele săptămâni de viață, iar la adolescenți, cele mai importante se produc în perioada pubertății și sunt însoțite de schimbări hormonale.
În acest articol explicăm ce sunt puseurile de creștere și ce ar trebui să știi despre ele.
Puseul de creștere al copilului presupune creșterea în dimensiuni a segmentelor corpului, pe de o parte, și a greutății corporale, pe de altă parte. Durata unui astfel de puseu variază, în funcție de vârstă, dar în general este cuprins între 2-7 zile.
Este bine de știut că fiecare copil are propriul său ritm de creștere, acesta este motivul pentru care copiii de aceeași vârstă arată atât de diferit. Medicii pediatri nu fac niciodată comparații între doi copii, urmăresc creșterea unui copil în raport cu el însuși. Pediatrii folosesc un grafic pe care notează, la fiecare întâlnire, greutatea și înălțimea copilului, pentru a fi siguri că ritmul de creștere al acestuia este normal.
Semnele care pot duce cu gândul la manifestările unui puseu de creștere sunt:
Pe durata acestor pusee de creștere, bebelușul poate fi mai agitat și se poate trezi și în cursul nopții pentru a mânca. În cazul bebelușului, problema apare atunci când mama are tendința de a hrăni excesiv copilul.
În cazul puseelor de creștere la preșcolari și școlari, este bine de știut că pot interveni schimbări ale obiceiurilor alimentare, cu tendința spre anumite mâncăruri sau produse alimentare care îi plac în mod deosebit. Este bine ca părinții să îi îndrume spre o dietă alimentară sănătoasă și echilibrată.
Puseele de creștere din perioada adolescenței sunt însoțite de modificări fizice evidente: îngroșarea vocii la băieți, modificări la nivelul glandelor endocrine, modificări emoționale. Adolescentul poate acuza dureri de membre, afectarea tiparului de somn, apetit crescut. Această perioadă se încheie la fete la 18-19 ani, iar la băieți la 20-22 de ani.
Părinții trebuie să știe cum să procedeze în timpul acestor pusee de creștere:
În cazul adolescenților, părinții trebuie să:
Puseurile de creștere sunt etape normale în dezvoltarea copiilor și adolescenților. Este important ca părinte să înțelegi toate transformările prin care trece organismul copiilor pentru a-i putea îngriji corespunzător și sprijini emoțional. Comunică deschis cu pediatrul și pune-i întrebări de fiecare dată când ai o nelămurire sau ai nevoie de o recomandare adecvată.
Surse suplimentare de informații:
Sursa foto: Shutterstock