3 lucruri pe care e bine să le știi despre piața imobiliară

Sursa foto: Shutterstock.com

Ceea ce majoritatea oamenilor nu realizează este că fiecare dintre noi este conectat la piața imobiliară într-un fel sau altul influențând cererea de piață și ofertele. În orice moment din viață, oamenii vor căuta să achiziționeze, să închirieze sau să ofere spre vânzare și închiriere o locuință. Iar aceste acțiuni te situează automat pe un loc în piața imobiliară.

Dar având în vedere viteza cu care se desfășoară tranzacțiile pe piața imobiliară și schimbările de pe-o zi pe alta, trebuie să cunoști noțiunile de bază și anumite aspecte despre acest domeniu. Fie că vrei să cumperi unul dintre apartamentele disponibile prin Credit Europe Bank, fie vrei să vinzi o locuință, iată 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre piața imobiliară:

  1. Mecanismele de funcționare ale pieței

Piața imobiliară se referă în principal la cererea și oferta societății. Regula ofertei, adică a locuințelor disponibile pentru vânzare, și a cererii, adică a persoanelor care doresc o locuință, reprezintă fundamentul modului în care funcționează piața imobiliară din orice zonă geografică. Cererea și oferta sunt indirect proporționale, astfel că în cazul în care oferta de locuințe este mai mare decât cererea, prețurile de pornire vor scădea.

De ce? Pentru că acest lucru îi va face pe oameni să vadă că există o oportunitate de achiziționare datorită prețului convenabil.

  1. La momentul actual, prețurile locuințelor sunt în creștere

În piața imobiliară actuală, prețurile pentru apartamente și case sunt în creștere, iar acest fapt este vizibil în mai multe arii din viață, cum ar fi pentru alimente, gaze și orice altceva. Prețurile în creștere sunt din cauza inflației și instabilității economice, valorii crescute a monedei europene, dar și cererii din partea clienților din ce în ce mai mare.

În  marile orase universitare care sunt în continuă dezvoltare și modernizare, cum sunt București, Cluj-Napoca și Timișoara, prețurile pentru achiziționarea apartamentelor și caselor sunt mult mai mari decât pentru locuințele din alte zone, cum ar fi Ploiești, Botoșani sau Craiova. Studenții care își continuă viața după universitate în orașele mari influențează cererea de pe piața imobiliară. Investitorii străini și angajații în IT sau medicină care sunt relocați în aceste orașe reprezintă totodată un factor influențator pentru creșterea prețurilor pe piața imobiliară.

  1. Prețul pentru o locuință nu reprezintă valoarea acesteia

Suma pe care o plătește o persoană pentru o casă sau un apartament nu reprezintă neapărat valoarea pe care o merită locuința. Prețurile reprezintă condiția actuală a pieței imobiliare, în timp ce valoarea unei case se referă la deprecierea locuinței pe termen lung.

Ce înseamnă acest lucru? Prețul pentru achiziția unei locuințe se bazează pe mecanismul de funcționare a pieței imobiliare, adică pe cerere și ofertă. Valoarea unei locuințe se schimbă mult mai lent decât prețul. Doar un evaluator specializat poate aprecia valoarea reală a unei locuințe, dar i acest lucru înseamnă că trebuie să se ia în considerare schimbarea de prețuri pentru proprietate din ultimele 6 luni.

Achiziționarea locuințelor este o activitate sezonieră, cu preponderență în anotimpurile de primăvară și vară deoarece în anotimpurile reci, foarte puțini oameni se încumetă  să caute o casa de vanzare. Dacă vrei să investești într-o locuință sau să o scoți la vânzare, ai în vedere aceste aspecte.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton