3 probleme frecvente vara și cum să le previi

Vara: vreme bună, haine lejere, vacanțe, piscină în aer liber, concerte, munte mare – evident că așteptăm, cu toții, perioada concediului. Totuși, vara vine la pachet și cu unele probleme caracteristice, pe care ar fi de dorit să le eviți, ca să nu ajungi să aglomerezi camerele de gardă.

1. Insectele

De cum dă căldura, insectele abia așteaptă să își dezmorțească aripile și picioarele la soare. Din păcate, nu e vorba numai despre gărgărițe și gândăcei simpatici, ci și despre țânțari, căpușe, albine, tăuni, viespi și păianjeni.

Înțepăturile de insecte determină disconfort local mai mult sau mai puțin intens. Din păcate, ele au și potențialul de a transmite diverse boli (boala Lyme, encefalita de căpușe, boala Zika) sau de a declanșa procese alergice, unele dintre ele severe. 

Îmbrăcămintea care acoperă suprafețe cât mai mari de corp și repelentele folosite în mod adecvat pot proteja întreaga familie în timpul ieșirilor în natură. De asemenea, este important să îl înveți pe copil cum să reacționeze în apropierea unei albine sau a unei viespi – de multe ori, modul în care acționăm declanșează atacurile acestor specii. 

Vorbește cu medicul despre unguentele pe care le poți aplica pe pielea copilului, în cazul în care a fost înțepat. De asemenea, în cazul unui copil cu teren alergic, discută cu medicul despre necesitatea de a purta o seringă de tip Epipen, în caz că e nevoie de intervenția de urgență [2]. 

2. Insolația

Insolația poate avea o evoluție foarte severă la copii, mai ales în cazul copiilor de vârste mici. Cheful de joacă din primele zile de vară, când nici măcar nu pare atât de cald, ca și expunerea involuntară în timpul vacanțelor la mare și la munte fac ca diagnosticul de incolație să nu fie tocmai rar.

Copilul cu insolație se plânge de dureri de cap și dureri musculare, este deshidratat adeseori, poate face febră și are o stare generală proastă. Cea mai sigură soluție într-o asemenea situație este să apelezi la ajutor medical specializat. 

Evident, este mult mai simplu să previi decât să tratezi, așa că ai grijă cum îmbraci copilul în funcție de temperatura de afară și ai grijă să îi protejezi mereu capul cu o pălăriuță cu boruri cât mai largi, care să ofere ceva umbră și la nivelul feței. 

Evită să stați afară la orele prânzului, chiar dacă sunteți protejați de umbrela de plajă, de pildă. În afară de protecția pe care o oferă, să spunem, o pădure deasă, spațiile interioare sunt cele mai sigure în timpul prânzurilor de vară, în special pentru copiii de vârste mici [1]. 

3. Deshidratarea

Specialiștii sunt de acord: cu cât copilul e mai mic, cu atât riscul de deshidratare este mai mare. Semnele deshidratării includ apatie, lipsă de energie, somnolență, plâns fără lacrimi, gura uscată, buzele crăpate, pielea lipsită de elasticitate. Mai ales la copiii mai mici de 3 ani, deshidratarea medie impune rehidratare parenterală, prin urmare subiectul unui aport adecvat de lichide este foarte important.

Deshidratarea este favorizată de supraîncălzire, care apare frecvent ca urmare a alegerilor vestimentare nepotrivite. Vezi adeseori mame în tricou, în parc, în timp ce copiii lor au veste de lână și căciulă pe cap. Prin transpirație, copilul pierde o cantitate semnificativă de apă și electroliți. 

Pe timp de vară, bebelușii trebuie alăptați la cerere. Se recomandă ca mama să consume o cantitate mare de lichide, pentru ca producția de lapte să se poată adapta nevoilor crescute ale bebelușului. În cazul bebelușilor mai mari de 6 luni și al copiilor, părintele trebuie să aibă grijă să îi „îmbie' cu apă, apă fructată sau limonada fără zahăr, compoturi neîndulcite și alte lichide îndrăgite, deoarece aceștia se iau cu joaca și uită să ceară [3]. 

Pentru a te bucura de vară împreună cu întreaga familie, există câteva aspecte la care trebuie să fii atent. Odată ce le-ai bifat, aveți liber la joacă și la distracție! 

Bibliografie

1. NHS Choices. Heat Exhaustion and Heatstroke.' NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/heat-exhaustion-heatstroke/, accesat la 24.03.2023;

2. Selner, Marissa. Bug Bites and Stings.' Healthline, Healthline Media, 16 Aug. 2012, www.healthline.com/health/bug-bites, accesat la 24.03.2023;

3. The Royal Children’s Hospital Melbourne. Kids Health Information : Dehydration.' Www.rch.org.au, 2018, www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Dehydration/, accesat la 24.03.2023.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial
Buton