Sarcina este o perioadă unică pentru orice femeie, dar plină de responsabilitate, întrucât trebuie să ai grijă ce mănânci, să te odihnești și să mergi periodic la doctor. Pe lângă toate acestea, mai intervin și alte alegeri importante pe care trebuie să le faci.
Alegerea numelui este una dintre ele, bineînțeles, dar în egală măsură trebuie să te preocupe și locul unde vei naște. O să vorbim în detaliu despre toate aceste decizii esențiale, însă nu înainte de a-ți spune să te bucuri pe cât posibil de această etapă frumoasă din viața ta.
Fie că urmează să naști o fetiță sau un băiețel, preocuparea pentru prenumele copilului este una comună în rândul viitoarelor mămici și una dintre cele mai personale decizii pe care părinții trebuie să le ia. Dacă nu ai suficientă inspirație în momentul de față, poți căuta sugestii online în cazul în care preferi o idee mai nonconformistă. Bineînțeles, poți alege oricând un nume tradițional românesc sau unul cu o semnificație aparte pentru voi (de exemplu, prenumele unuia dintre bunici). Înainte de a lua decizia finală, trebuie să iei în considerare dacă se potrivește cu numele de familie și să te gândești cum va fi pronunțat în situația în care mergi pe varianta unui nume de origine străină.
2. Locul unde vei naște
Serviciile medicale de calitate sunt esențiale pentru o naștere ușoară. Ai nevoie de acces la personal medical specializat și echipamente profesionale, dar și de un spațiu primitor și curat în care să te simți confortabil pe tot parcursul internării. De asemenea, trebuie să ții cont că nu orice spital/ clinică oferă serviciile pe care ți le dorești. De exemplu, nașterea în apă este încurajată doar în anumite locuri. În plus, plata în rate nu este acceptată oriunde, iar dacă nu dispui de toată suma, cel mai bine este să optezi pentru un spital care înțelege toate necesitățile viitoarelor mămici și îți oferă această posibilitate.
3. Perioada de concediu maternal
Perioada de concediu maternal este o altă decizie importantă, deoarece trebuie să planifici din timp mai multe aspecte. În primul rând, ai nevoie de timp suficient pentru a te recupera după naștere, așa că în primele zile asigură-te că poate sta cineva și în timpul zilei alături de tine. De asemenea, trebuie să te informezi cu privire la perioada stabilită de lege pentru concediul maternal. În general, este vorba despre o perioadă de 63 de zile înainte de naștere și încă 63 de zile după ce ai născut, dar dacă ai nevoie de mai mult timp, încearcă să vorbești și la locul de muncă.
4. Cum vei gestiona bugetul
Bugetul este un aspect pe care ar fi bine să îl stabiliți din timp, deoarece, odată cu venirea pe lume a nou-născutului, o bună parte din venitul familial va fi alocată creșterii copilului. Evaluarea cheltuielilor în raport cu venitul este o strategie de bază, deoarece te ajută să identifici posibilele economii pe care le puteți face, astfel încât să aveți și un fond de urgență. De asemenea, înainte de naștere, trebuie să cumperi câteva obiecte esențiale pentru cel mic, precum haine, scutece, mobilier, jucării și alte necesități.
Potrivit Nerdwallet, construirea bugetului în cazul unui copil presupune: determinarea priorităților financiare, reducerea cheltuielilor chiar înainte de momentul nașterii, anticiparea cheltuielilor și pregătirea unui plan de rezervă pentru momentele în care banii nu sunt suficienți.
În concluzie, prin planificarea atentă a acestor detalii importante, odată cu nașterea copilului, vei avea mult mai puține lucruri de care să te preocupi, întrucât ai stabilit deja bugetul, perioada de concediu, ai făcut primele achiziții pentru bebeluș și tot ceea ce îți rămâne de făcut este să te ocupi de îngrijirea acestuia.
Sursa foto: pexels