Atunci când copiii sunt îndrumați de mici, vor putea dezvolta mai ușor anumite obiceiuri sănătoase. Astfel, vor învăța să aibă mai multă încredere în propriile decizii și în gestionarea emoțiilor. Este un proces pe termen lung, așa că ei vor avea nevoie de susținere, răbdare și ceva independență din partea părinților. Mai departe, vezi 4 deprinderi utile pentru copilul tău și cum îl poți ghida în fiecare demers.
Vino în întâmpinarea lui și discută de ce este important să dezvolte acest obicei. Începe cu lucruri mici și arată-i la fiecare pas cum procedezi tu, iar în paralel, ce poate el să facă. Oferă-i exemple concrete, prin comportamentul tău, despre cum se poate organiza mai bine. Totodată, evită să-i ceri lucruri prea grele și încurajează fiecare reușită.
De exemplu, așa cum tu obișnuiești să-ți pregătești din timp lucrurile de care ai nevoie la serviciu, îl poți încuraja să facă la fel pentru școală. Începe prin a alege împreună modelul preferat de ghiozdane fete sau băieți. Ia în considerare variantele ergonomice, cu bretele și bază buretată, pentru un plus de confort. Ulterior, ajută-l să pregătească toate cele necesare: de la penare și caiete, la cutia pentru prânz, astfel încât să aibă ghiozdanul gata echipat pentru a doua zi.
Începe prin a folosi diverse materiale, precum filmulețe și cărți, care să te ajute să-i prezinți acest concept într-un limbaj accesibil. Ajută-l să înțeleagă mai bine consecințele comportamentului său și să învețe din greșeli. Totodată, oferă-i independență și construiește o relație bazată pe încredere și respect reciproc.
De exemplu, îi poți lăsa în grijă câteva plante, după ce îi explici concret ceea ce are de făcut. Astfel, o să știe că plantele vor rezista mai mult dacă le îngrijește așa cum l-ai învățat. Îl poți lăuda pentru reușitele sale, dar evită să te bazezi pe recompense care includ bani sau jucării. În plus, atunci când tu ești cea care face o greșeală, întreabă-l cum ar proceda dacă s-ar afla într-o situație asemănătoare.
Începe prin a explica diverși termeni financiari, cu ajutorul unor situații concrete. De exemplu, atunci când planifici bugetul lunar, îi poți implica în această activitate. O altă variantă de ajutor este atunci când faci diverse cumpărături. Arată-i ce este o listă de cumpărături, cum te ajută și de ce ai împărțit-o pe diverse categorii, cum ar fi mâncare, igienă, rechizite, haine sau jucării.
Copilul poate să primească lunar o anumită sumă de bani. Oferă-i libertatea de a o folosi așa cum își dorește: să-și cumpere o jucărie sau să păstreze banii într-o pușculiță. Cu ajutorul unui calendar și a unui grafic colorat, arată-i concret ce înseamnă să economisească. Lasă-l să se joace pentru a vedea mai ușor în cât timp își poate lua jucăria dorită, dacă economisește în fiecare lună.
Începe prin a-l învăța să recunoască emoțiile pozitive și negative ale celor din jur. Atunci când vă uitați la desene animate sau citiți ceva împreună, este de ajutor să discutați despre ceea ce simt personajele. Dacă vede că unul dintre prietenii lui este trist, încurajează-l să discute cu acesta. Astfel, o să dezvolte mai ușor abilitatea de a asculta și de a înțelege mai bine trăirile celorlalți.
În ceea ce privește gestionarea emoțiilor, pune-i întrebări despre ceea ce simte, în diverse situații. Iar atunci când este trist sau furios, arată-i înțelegere și sprijin. Ține cont că este important să-și dea seama de unde provine această stare și ce anume îl ajută să se liniștească.
Anumite obiceiuri deprinse de la o vârstă mică îl vor ajuta să se dezvolte armonios și să aibă o bază emoțională solidă. Cu multă răbdare, explică-i avantajele de a face lucrurile într-un anumit fel și oferă-i un exemplu prin ceea ce faci chiar tu. Pe lângă toate acestea, cel mai important lucru este să te adaptezi nevoilor copilului tău, fără să-i impui diverse lucruri. Tu ce deprinderi vrei să-i transmiți celui mic?
Sursă foto: Freepik