Prin comparație cu vârsta maturității, copilăria pare lipsită de griji. Dar copiii mici au de fapt griji invers proporționale cu vârsta lor. Uite 4 semne care-ți indică faptul că ai un copil stresat.
Așa fac toți copiii la vârsta asta – te liniștești tu când vezi că băiețelul tău de 3-4 ani se agață mai mereu de tine. Dar acesta este de fapt un indiciu că are niște probleme pe care nu le poate rezolva fără tine – fie v-a auzit vorbind despre începerea grădiniței și se teme de acest moment, fie știe că-și va face apariția un frățior, s-a uitat la vreun desen animat sau s-a sperit în parc de vreun animal. – indiferent ce ar fi putut declanșa acest comportament, chiar dacă ție ți se pare ceva minor, pentru copilul tău e o adevărată problemă. Uite cum să te comporți când se agață de tine (la propriu și la figurat).
Foarte mulți copii au probleme cu somnul, în diferite etape ale copilăriei – când au colici sau le ies dințișorii, cel mai adesea). Dar dacă cel mic își schimbă tiparele de somn brusc sau vizează urât acesta este un indiciu că este stresat și preocupat peste măsură de anumite probleme, pe care tu poate le ignori.
Anumite momente importante – apariția unui frate, începerea grădiniței sau școlii, mutarea în casă nouă, conflicte cu prietenii de grădi sau școală, evenimente traumatizante (părinții divorțează, copilul își suprinde părinții făcând sex sau îi vede pe tati și pe mami pupându-se cu altcineva, copilul este agresat etc) pot determina regrese semnificative și modificări comportamentale la copii. Dacă cel mic trece printr-o astfel de perioadă, investighează de urgență ce a cauzat-o, apelând (cel mai indicat) la ajutor specializat (un psiholog).
Începe să-și bage degetele în gură, își roade unghiile până în carne, își răsucește obsesiv părul sau înjură – acestea sunt semne de anxietate, declanșată de evenimente externe și conflicte interioare nerezolvate.
foto Shutterstock