Dacă ești în căutare de metode ingenioase de dezvoltare a creativității la copii, în articolul de mai jos găsești câteva idei inspirate.
Anii copilăriei timpurii sunt perioada în care învățarea este la apogeu. Ea se face fără efort și, odată stimulată dorința de a învăța, ea durează o viață întreagă. Creativitatea are un rol important în modul în care un copil gândește și rezolvă probleme, vine cu idei, explorează și se adaptează la diverse situații. Iată așadar, cum anume îl poți ajuta pentru a-și dezvolta creativitatea.
Cititul este unul dintre cele mai de preț cadouri pe care i le poți oferi copilului tău. Cititul îi va dezvolta limbajul, vocabularul, abilitățile de rezolvare a problemelor, imaginația, inteligența emoțională și multe alte lucruri. De asemenea, cititul este un prilej excelent pentru a-i pune întrebări și pentru a-i dezvolta abilitățile de gândire logică. Pe lângă citit, o metodă excelentă pentru a-i stimula creativitatea o reprezintă și inventatul poveștilor. Îi poți propune copilului să prezică finalul unei cărți sau să inventați împreună o poveste după anumite imagini.
Copiii învață mult prin joc și, prin urmare, jocurile de tot felul pot fi instrumente valoroase pentru dezvoltarea creativității. Încurajează-l să se joace cu seturi de construcții și puzzle-uri, să inventeze jocuri cu creta pe asfalt, să încerce jocuri de rol, să se joace cu păpuși și cu mașinuțe sau cu mingea pe afară. Prin alternarea acestor diferite activități, își poate dezvolta abilitățile de rezolvare a problemelor, flexibilitatea în gândire și capacitatea de concentrare.
Activitățile artistice îi oferă copilului o modalitate excelentă de a-și exprima gândurile și sentimentele într-un mod creativ. În plus, îi îmbunătățesc abilitățile motorii fine și îi permit să își exploreze imaginația. Oferă-i acces la culori variate, hârtie, creioane, acuarele sau plastilină, și încurajează-l să experimenteze. Nu îi impune reguli stricte, ci lasă-l să exploreze și să creeze liber. Astfel, copilul își va dezvolta capacitatea de a gândi creativ, de a-și exterioriza emoțiile și de a-și gestiona timpul. Rezultatele pot fi surprinzătoare și inspirate.
Copiii sunt foarte curioși și pun întrebări interesante. Deși uneori multitudinea de întrebări poate fi ușor obositoare pentru tine, încurajează-l să pună cât mai multe și să dezbată subiecte cu tine. Ai răbdare și oferă-i răspunsuri care să îl încurajeze să gândească mai departe și să exploreze diverse teme în profunzime. O altă variantă ar fi să-i propui să căutați împreună posibilele răspunsuri. Prin dialog, el își poate dezvolta gândirea critică și creativă.
Deși gătitul cu copiii este o activitate provocatoare, poate fi o opțiune pentru a-l învăța o abilitate importantă pentru viață, sporindu-i în același timp abilitățile de a rezolva problemele în mod creativ. Dacă este foarte mic, începe cu rețete ușoare, cum ar fi preparatul brioșelor sau a unui chec. Brioșele sunt ușor de făcut, iar copilul nu va fi expus niciunui pericol. El va fi mai mult decât încântat să amestece ingredientele și să spargă ouăle. În cazul în care copilul este ceva mai măricel, poți face și rețete mai complexe. Și, totodată, îl poți implica mai mult în procesul de preparare, cu sarcini potrivite vârstei lui. Vei vedea cum gătitul se va transforma în activitatea voastră preferată, din care va învăța să rezolve probleme și să improvizeze atunci când e cazul. Iar la decorare și aranjarea în farfurie, are liber la creativitate.
Există nenumărate modalități prin care îi poți stimula copilului dezvoltarea creativității. Trebuie doar să îți păstrezi o atitudine deschisă la orice provocare, să ai multă răbdare și să îl lași pe cel mic purtat de experiențele copilăriei.
Sursă foto: Freepik.com