5 mituri despre legătura dintre stilul de viață și riscul de cancer

Într-o lume tot mai preocupată de sănătate și stil de viață, nu este surprinzător că există o mulțime de informații, unele adevărate, altele mai puțin reale, despre cum anumite obiceiuri de viață pot afecta riscul de a dezvolta cancer. În continuare, ai ocazia să descoperi adevărul din spatele a cinci dintre cele mai populare mituri despre legătura dintre stilul de viață și riscul de cancer.

1. Hormonii folosiți la vacile de lapte determină cancer

Industria lactatelor a recurs adesea la utilizarea de hormoni în încercarea de a stimula producția de lapte la vaci. Un astfel de hormon este somatotropina bovină (rBST), un hormon de creștere care îmbunătățește funcțiile metabolice ale vacilor, rezultând o producție crescută de lapte. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, utilizarea de rBST în industria de lactate este o practică frecventă în multe țări, deși există preocupări legate de impactul său asupra sănătății umane și animale, care au fost abordate și de cercetătorii în oncologie medicală.

Legislația referitoare la utilizarea hormonilor în fermele de vaci de lapte variază de la o țară la alta. În UK și în Uniunea Europeană, utilizarea acestui hormon este interzisă, din motive care țin de bunăstarea animalelor de rentă și fără nici o legătură cu sănătatea consumatorului. Nu există studii care să demonstreze vreun impact negativ al somatotropinei bovine asupra sănătății umane.

2. Produsele lactate determină cancer

Produsele lactate au fost pe larg studiate în ceea ce privește posibila lor conexiune cu cancerul. Mai multe cercetări au indicat o posibilă legătură între consumul de produse lactate și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată sau de ovar. Cu toate acestea, este important de menționat că acesta este un subiect controversat în comunitatea științifică, cu numeroase studii oferind rezultate contradictorii.

Cele mai recente rapoarte științifice în acest domeniu afirmă că nu s-au găsit dovezi concludente că ar exista vreo legătură între consumul de produse lactate și apariția cancerului.

În ceea ce privește cancerul de sân pre- și post menopauză, există dovezi că o alimentație bogată în calciu reduce riscurile. În cazul cancerului de sân instalat înaintea menopauzei, dovezi limitate sugerează că un consum regulat de produse lactate reduce riscurile. 

În ceea ce privește riscul de cancer colorectal, există dovezi științifice solide că un consum regulat de lactate reduce riscurile.

3. Produsele cosmetice determină cancer

Există o gamă extrem de generoasă de produse cosmetice pe piață în prezent, care la rândul lor conțin numeroși compuși chimici. Majoritatea țărilor dezvoltate au o legislație strictă care menționează care sunt ingredientele permise, respectiv interzise în aceste produse cosmetice.

Există dovezi limitate în direcția unei legături dintre pudra de talc și cancerul ovarian, dar sunt necesare studii suplimentare în acest sens. Este important să te asiguri că produsele cosmetice utilizare respectă legislația europeană referitoare la siguranța consumatorului.

4. Cafeaua te protejează împotriva cancerului

De-a lungul anilor, numeroase studii științifice au examinat efectele consumului de cafea asupra sănătății. pentru moment, nu există dovezi că un consum regulat de cafea ar avea un efect protector împotriva cancerului endometrial sau hepatic.

Deși cafeaua conține antioxidanți cu impact pozitiv asupra sănătății, nu există recomandări clare referitoare la consumul de cafea necesar pentru ca aceasta să aibă un rol protector. De asemenea, nu există informații referitoare la alte variabile: cât e concentrată este cafeaua, dacă e cu sau fără cofeină, care sunt efectele adaosului de zahăr sau lapte și așa mai departe.

Pentru moment, singurele specificații clare sunt, conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, că un consum de o porție de 200 mg cofeină este sigură pentru adulții sănătoși, inclusiv pentru gravide.

5. Alimentele preparate la grătar (lemne sau cărbuni) determină cancer

Gătitul la grătar este o tradiție iubită de mulți, dar există și o latură mai puțin plăcută a acestei practici. În timpul procesului de gătire la grătar, la temperaturi înalte, se produc anumite substanțe chimice, precum hidrocarburi policiclice aromatice (HPA) și amină heterociclică (AHC). 

Cea mai mare concentrație de amină heterociclică se regăsește în alimentele procesate cu un conținut ridicat de amidon care sunt preparate termic la temperaturi de peste 120 grade Celsius: chipsuri, pâine, cereale pentru micul dejun, fursecuri, biscuiți sărați, tort și cafea.

Compușii incriminați pot fi produși și în cazul gătitului acasă, atunci când alimentele cu un conținut ridicat de amidon sunt coapte, prăjite, preparate la grătar la temperaturi ridicate, de exemplu atunci când faci pâine prăjită. Totuși, majoritatea studiilor au fost efectuate pe produse de origine animală și au demonstrat că cei doi compuși menționați pot provoca modificări ale ADN-ului care ar putea crește riscul de cancer. 

În urma demontării celor 5 mituri despre legătura dintre stilul de viață și riscul de cancer, putem concluziona că este crucial să te informezi corect. Este important să ai un stil de viață echilibrat, să te informezi din surse credibile și să nu te lași condus de frică sau de informații eronate.

Sursa:

American Institute for Cancer Research.' American Institute for Cancer Research, 14 July 2020, www.aicr.org/cancer-prevention/healthy-lifestyle/other-lifestyle-risks/, accesat la 10.07.2024.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton