5 reguli de aur pentru un somn mai bun

Odihna este vitală pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Somnul reglează nivelul de stres, reface corpul și întărește sistemul imunitar. Atunci când organismul este privat de somn apar stările de iritabilitate, dificultatea de concentrare și lipsa de motivație.

Nevoia de somn poate să difere de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, stare de sănătate și chiar moștenirea genetică. Pentru toți, însă, sunt valabile câteva reguli de aur pentru un somn bun.

Ore fixe de culcare și trezire!

Fii consistent si culcă-te la aceeași oră în fiecare noapte și trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață, inclusiv în weekend. Această rutină te va ajuta să îți creezi un tipar de somn și să îți păstrezi energia pentru tot restul zilei. Desigur, pentru un somn odihnitor, alege o saltea ortopedica ca să te trezești fără dureri de gât sau de spate.

Fără ecrane înainte de somn!

Pe cât posibil, scoate dispozitivele electronice precum televizoarele, laptopurile și telefoanele mobile afară din dormitor. Calitatea somnului la persoanele care dorm în camere fără ecrane este mult îmbunătățită. Așadar, cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare nu te mai uita la televizor sau la telefonul mobil. Expunerea la lumină albastră înainte de culcare suprimă producția de melatonină, o substanță chimică importantă pentru reglarea ceasului biologic.

De fapt, tot ce îți trebuie în dormitor este un pat confortabil si un așternut curat. Dacă ai canapea, poți folosi toppere saltea pentru un plus de confort și o poziție mai bună de somn.

Evită să dormi în timpul zilei!

Pentru adulți, un somn de cel puțin 7-8 ore pe noapte este suficient pentru a menține o stare generală bună și o minte ascuțită. Evită să dormi după-amiaza târziu, cu excepția zilelor în care ești bolnav, pentru a avea un somn odihnitor pe timpul nopții. De asemenea, încearcă să dormi ori să stai în pat atâta timp cât trebuie să te simți odihnit, nu mai mult.

Fii atent la ce mănânci și bei

Ultima masă a zilei este extrem de importantă pentru un somn liniștit. E de dorit să nu te culci flămând sau cu stomacul plin pentru că starea de disconfort te va ține treaz.

Multă prudență când vine vorba de cofeină, nicotină și alcool. Efectele lor pot interfera cu somnul și vă fac nopți albe. Puteți încerca, în schimb un ceai din plante pentru somn, precum teiul, mușețelul, valeriana sau salvia.

Aerisește dormitorul înainte de culcare

Aerisirea dormitorului înainte de somn va împrospăta aerul din încăpere și astfel te vei bucura de un somn mult mai odihnitor. Aerisește încăperea în care dormi timp de câteva minute, în funcție de temperatura de afară.

Foarte important! Dacă simți că nu reușești să adormi în 30 de minute de când te-ai băgat în pat, mergi în altă cameră, unde să asculți muzică sau să citești ceva, și întoarce-te în dormitor doar atunci când ți se face iarăși somn.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial