Pregătirea organismului pentru sezonul rece ar trebui să înceapă de la prima adiere răcoroasă de toamnă. Trecerile bruște de la temperaturile ridicate la frig și vreme mohorâtă sunt un adevărat pericol pentru imunitate, mai ales când vine vorba despre copii, vârstnici sau persoane cu boli cronice.
Așadar, pentru a rămâne sănătos pe tot parcursul sezonului rece este important să adopți câteva obiceiuri bune. În acest articol îți prezentăm cinci sfaturi utile care te ajută să te pregătești corespunzător pentru sezonul de iarnă.
Pielea uscată este o problemă frecventă în timpul iernii. De regulă, mâinile și tenul sunt cele mai expuse frigului. Le poți proteja folosind creme intens hidratante în această perioadă, precum cele de la CeraVe, special gândite să hidrateze tenul în profunzime și să restabilească funcția de barieră a pielii și echilibrul hidratării acesteia.
Atenție! Chiar dacă soarele pare că se ascunde printre nori, asta nu înseamnă că pericolul radiațiilor UV dispare complet. Prin urmare este necesar să folosești produse cu protecție SPF chiar și în sezonul rece.
Vaccinarea antigripală împiedică răspândirea infecţiei și te protejează atât pe tine, cât și pe cei aflați în pericol de a dezvolta complicații din cauza virusului gripal. O doză de vaccin antigripal este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei.
Așadar, vaccinează-te antigripal la debutul sezonului rece, astfel încât să fie timp suficient după administrarea serului pentru ca organismul tău să producă anticorpii necesari în lupta cu virusul gripal.
Pregătirea organismului pentru sezonul rece nu se poate face fără mișcare. Pe lângă beneficiile aduse de un stil de viață sănătos și echilibrat, antrenamentele te vor ajuta să previi orice creștere în greutate și îți vor regla starea de spirit.
Indiferent dacă alergi în aer liber sau pe bandă, ori pedalezi în parc sau pe bicicleta de la sală, alternează intensitatea exercițiilor pentru a obține rezultate maxime și astfel vei reuși să te menții în formă pe timp de iarnă. Nu uita să îți monitorizezi saturația oxigenului și frecvența cardiacă cu un pulsoximetru de calitate.
Un sistem imunitar slăbit este susceptibil la boli precum răceala și gripa. Ajută-ți organismul să lupte împotriva virușilor de sezon cu un aport mare de vitamine. Este recomandat să consumi alimente bogate în vitaminele C, B, D și A, precum și zinc, fier și cupru.
Vitamina C și zincul sunt excelente pentru imunitate. De asemenea, vitamina D este o armă veritabilă împotriva bolilor sezoniere precum răceala și gripa.
Prea puțini oameni se gândesc la probiotice ca la o armă împotriva afecțiunilor specifice sezonului rece. Însă ele au rol esențial în întărirea sistemului imunitar.
Consumă iaurt, kefir și alimentele fermentate pentru aportul de probiotice, ori apelează la suplimente cu probiotice recomandate de medic.
Iată câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a te pregăti pentru sezonul rece.