7 simptome de ovulație

Ovulația este procesul natural prin care un ou matur se eliberează din ovare și se îndreaptă spre uter. Dacă acest ou este fecundat, procesul poate duce la concepția unui copil. Dacă știi să recunoști momentul în care se produce ovulația, poți să obții mai repede sarcina dorită.

1. Modificarea temperaturii bazale

Modificarea temperaturii bazale este unul dintre semnele ovulației ce poate fi monitorizat cel mai simplu. Temperatura corpului crește cu 0,2-0,5 grade Celsius în zilele imediat următoare ovulației. Această creștere este cauzată de hormonul progesteron, care este sintetizat după eliberarea ovulului.

Temperatura bazală poate fi măsurată oral, vaginal sau rectal, iar cea mai precisă metodă este cea vaginală. Temperatura trebuie luată în fiecare dimineață, la aceeași oră, imediat după trezire și înainte de a face orice altceva. Valorile vor fi înregistrate pentru o perioadă de cel puțin două luni, ceea ce permite identificarea momentului ovulației.

Monitorizarea temperaturii bazale poate fi un instrument eficient pentru femeile care doresc să înţeleagă mai bine când se produce ovulaţia și să planifice, astfel, momentul concepției. Dacă te grăbești să citești rubrica Sarcina pe săptămâni de pe site-urile de profil, discută cu medicul detalii despre monitorizarea tempeaturii bazale ca semn al ovulației.

2. Schimbarea aspectului mucusului cervical

Mucusul cervical are un important rol de protecție împotriva bacteriilor din flora vaginală. Tot el este responsabil, însă, de facilitarea avansării spermatozoizilor către trompele uterine, unde se produce fecundarea.

În perioada ovulației, mucusul cervical capătă un aspect asemănător albușului de ou: este fluid, abundent, aproape transparent, filant, caracterizat de o elasticitate crescută. 

3. Creșterea libidoului

Multe femei pot remarca o creștere a libidoului atunci când ovulează. Acest lucru se datorează modificării echilibrului hormonal, caracteristică acestei perioade. 

La fel de interesant este că natura susține acest proces. Semnalele biochimice pe care le transmit femeile în perioada ovulației sunt mai intense. Evident, nu te poți baza exclusiv pe acest simptom pentru a identifica cu precizie momentul ovulației, căci traversarea unei perioade stresante, de pilde, poate genera un nivel de anxietate care anulează complet libidoul.

4. Dureri în zona abdomenului inferior

Durerile în zona abdomenului inferior pot fi un simptom al ovulației. Ele sunt denumite, în termeni medicali, Mittelschmerz și pot persista, uneori, o zi întreagă. Alteori, momentul precis al ovulației este marcat de o durere de scurtă durată, asemănătoare senzației de înțepătură.

Durerile puternice în perioada ovulației pot avea semnificație medicală, așadar e de dorit să consulți medicul dacă ele apar relativ frecvent. Odată ce elimină eventualele cauze patologice, medicul poate face recomandări despre cum să previi și să gestionezi eficient disconfortul. 

5. Sensibilitate la nivelul sânilor

Unele femei pot să observe o modificare a sensibilității la nivelul sânilor în timpul ovulației. Aceasta se datorează modificării balanței hormonale produsă în această perioadă și este absolut firească. 

De altfel, ovulația poate fi însoțită și de creșterea sensibilității pentru mirosuri – un simptom pe care îl are în comun cu sarcina. Responsabilă pentru acest semn este creșterea concentrației de progesteron care se produce în a doua jumătate a ciclului menstrual.

6. Spotting ușor

Spotting-ul din perioada ovulației poate fi observat ca o secreție rozalie sau ușor maronie pe slip. Este un simptom relativ rar în cazul ovulației, dar nu este imposibil. 

În cazul în care spottingul se prelungește pentru mai multe zile sau dacă apare și în alte momente ale ciclului menstrual, e o idee bună să consulți medicul pentru a exclude o posibilă infecție sau o altă problemă de sănătate reproductivă. 

7. Balonare

Tot progesteronul este vinovat și pentru acest simptom frecvent întâlnit în rândul femeilor care se plâng, totodată, de tranzit lent, tulburări de digestie și alte stări de disconfort intestinal pasagere. Ele pot fi ținute sub control prin ajustarea regimului alimentar.

Este foarte bine să urmărești toate aceste schimbări prin care trece corpul tău, pentru a identifica rapid orice modificări ar putea apărea pe parcurs. Această auto-monitorizare poate fi completată de efectuarea testelor de ovulație pe care le poți găsi în farmacii. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial