Acorda corect primul ajutor

Metodele de prim ajutor in cazul bebelusilor sunt vitale pentru orice parinte responsabil, deoarece copiii sunt predispusi la tot felul de accidente, de la inec prin inghitirea de obiecte straine, la arsuri sau intoxicatii.

O buna cunoastere a metodelor de prim ajutor poate salva viata bebelusului, cand acesta e in pericol.

Nu exagera cu grija fata de cel mic, dar insuseste-ti cateva metode de prim ajutor, ca sa poti in orice moment sa-l ajuti pe bebe.

Respiratia gura la gura e folosita pentru bebelusii aflati in stare de inconstienta.Trebuie sa incepi cu doua respiratii artificiale, urmate de compresia pieptului.

  1. Asaza bebelusul pe o suprafata tare (podea, masa etc.). Caile respiratorii nu trebuie sa fie obstructionate. Ridica-i barbia. Nu apasa pe portiunea moale de sub barbie – ii poti bloca respiratia.
     
  2. Inspira si pune-ti buzele in jurul gurii si nasului bebelusului. Sufla usor pana cand pieptul micutului se ridica. Indeparteaza-ti gura si observa cum pieptul se lasa.
     
  3. Repeta actiunea. Daca nu reusesti sa-i mai faci si a doua respiratie, verifica daca nu cumva caile respiratorii sunt obstructionate de ceva si asigura-te ca ii acoperi destul de etans gura si nasul cu gura ta.
     
  4. Verifica semnele vitale.

Daca bebe nu raspunde dupa cele doua respiratii, incepe masajul cardiac:

  • asaza bebelusul pe o suprafata tare (podea, masa etc.);
  • plaseaza-ti doua degete pe sternul copilului, la aproximativ o latime de deget inferior de linia imaginara ce uneste mameloanele. Se comprima sternul aproximativ o treime pana la o jumatate din diametrul toracelui copilului.Se efectueaza 30 de compresii;
  • continua cu inca doua respiratii artificiale. Acest ciclu se repeta pana cand vine ambulanta sau pana cand copilul respira normal.

Ce fac cand are febra?
Primele masuri pe care trebuie sa le lei atunci cand copilul tau face febra sunt: administrarea de antitermice si baia hipotermizanta, care se face la o temperatura a apei cu doua grade Celsius mai putin decat are copilul in momentul respectiv (la o febra de 39, temperatura apei trebuie sa fie de circa 37 grade Celsius).

Nu ai nevoie de un termometru de baie pentru a testa temperatura apei; foloseste cotul, ca atunci cand testezi apa pentru baia bebelusului.

Daca nu ai posibilitatea sa ii faci copilului o baie hipotermizanta, uda un cearceaf sau un prosop, stoarce-l si inveleste copilul in el. Tine cont de faptul ca se va incalzi repede si va trebui sa-l schimbi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice