Acorda corect primul ajutor

45% dintre decesele accidentale ale copiilor s-au petrecut in casa, potrivit statisticilor prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Principalele cauze sunt arsurile, sufocarea, inecul si intoxicarea.

Ranile de la nivelul pielii
Majoritatea ranilor micute de la nivelul pielii pot fi tratate acasa, in timp ce ranile mai grave trebuie vazute de medic. In unele cazuri, in functie de gravitatea ranii, copilul poate avea nevoie de cusaturi sau de vaccin anti-tetanos.

In cazul in care pielea abia daca e atinsa, spala zona afectata cu apa si sapun, tamponeaza pana se usuca si apoi aplica un unguent cu antibiotic, precum bacitracina sau neosporina, apoi panseaza-i zona.

Mentine zona curata si schimba bandajul cel putin o data pe zi. Cheama medicul daca zona se inroseste si se umfla, atunci cand exista eliminare de puroi sau in cazul in care copilul face febra.

Atentie! Copiii mici se pot ineca adesea cu obiecte/alimente mici. Daca bebe tuseste in timp ce s-a inecat, inseamna ca plamanii lui primesc suficient aer pentru a forta indepartarea obstacolului. In caz contrar, suna la ambulanta, apoi pregateste-te sa ii acorzi primul ajutor.

Asaza bebelusul cu fata in jos, sprijinit pe bratul tau. Sustine-i barbia cu mana libera si asigura-te ca gatul si capul copilului sunt mai jos decat restul corpului. Foloseste „podul palmei” pentru a-i aplica cinci lovituri intre umeri.

Daca nu expectoreaza obiectul inghitit, intoarce-l cu fata in sus. Sustine-l pe antebratul tau. Asigura-te ca gatul si capul copilului sunt mai jos decat restul corpului. Aplica-i cu ajutorul palmelor cinci „comprese” la nivelul pieptului.
Alterneaza loviturile intre omoplati cu „comprese”, pana ce copilul elimina obiectul inghitit.

In cazul in care un copil care se ineaca isi pierde cunostinta, fa-i respiratie gura la gura. Daca aerul nu patrunde pe caile respiratorii inseamna ca acestea sunt inca blocate.

In aceasta situatie, incearca sa misti capul copilului pe spate, ridica-i barbia si repeta manevra de respiratie gura la gura. Daca aerul inca nu intra pe caile respiratorii, alterneaza respiratia gura la gura cu cinci „comprese” la nivelul pieptului.

Se spune ca nu simti cu adevarat copilaria daca nu ai cateva semne „de buna purtare”.
Vanataile apar atunci cand vasele de sange sunt afectate, cauzand sangerari subcutanate. Zona afectata are o culoare rosie sau purpurie, urmand ca apoi sa se transforme intr-un galben-verzui.

Aplica o compresa rece pentru a reduce durerea, tumefierea si sangerarea subcutanata. Cheama medicul in cazul in care micutul are dureri sau vanatai mari pe corp.

Text: Centrul Medical Focus; Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice