Acorda corect primul ajutor

85% dintre parinti apeleaza un medic in caz de febra si 68,7% in caz de tuse. Pentru alte semne sau simptome de boala apelarea la medic este mult mai putin frecventa, arata un studiu realizat de UNICEF.

Cand ai un copil mic trebuie sa stii: 

  • care este metoda corecta de realizare a respiratiei gura la gura
  • cum trebuie sa faci resuscitare cardiorespiratorie in cazul in care copilul se afla in stare de inconstienta
  • care sunt primele masuri pe care le iei atunci cand micutul are febra
  • cum tratam arsurile, in functie de gravitatea acestora l cum reactionam cand copilul a facut o intoxicatie
  • care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand copilul a inghitit un obiect strain si se ineaca.

Daca se loveste la cap
Loviturile in zona capului sunt foarte frecvente in randul copiilor mici, deoarece capul copilului, in primul an de viata, este mai mare in comparatie cu restul corpului.

In cazul in care cel mic se loveste la cap sau la ochi si prezinta rani la exteriorul pielii, vanatai in zona ochilor sau dupa urechi, pierde sange sau fluide din nas sau urechi, este letargic sau isi pierde cunostinta, cheama ambulanta.

Toate ranile din zona ochilor trebuie evaluate de un medic. In cazul in care o substanta iritanta a ajuns in zona ochilor micutului, spala zona cu apa din abundenta, apoi cere ajutorul medicului pediatru.

Cum il feresti de arsuri?
Daca micutul tau a suferit o arsura, iata ce trebuie sa faci:

  • indeparteaza copilul de aria periculoasa si racoreste zona arsa cu apa rece (daca nu e vorba despre o arsura electrica).
  • indeparteaza hainele bebelusului, daca arsura nu este atat de grava incat hainele sa se lipeasca de piele;
  • acopera usor zona afectata cu un pansament steril, pentru a reduce senzatia de durere si a preveni aparitia unei infectii.

In cazul unei arsuri grave, suna la ambulanta si, intre timp, stropeste zona arsa cu apa, inveleste copilul intr-un cearceaf curat si apoi acopera-l cu o patura.

Arsurile provocate ca urmare a contactului pielii cu produsele de curatat sau cu diluant pentru vopsea trebuie stropite cu apa rece, apoi asteapta sa vina un medic. Daca este vorba despre o arsura electrica, nu stropi cu apa! Acopera arsura cu un pansament uscat si steril.

Nu aplica niciodata gheata direct pe arsura si nici nu pune unguent pe o arsura grava. Nu folosi leacuri babesti (unt, grasime sau faina), deoarece acestea fac mai mult rau decat bine, putand genera infectii.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice