Cum se face testul paharului pentru a depista afecțiunile grave ale copilului febril cu erupții pe piele

Ne aflăm în sezonul gripei și răcelilor și este important pentru părinți să știe cum pot recunoaște simptomele asemănătoare acestor afecțiuni care pot indica, în realitate, ceva mult mai grav, precum meningita sau septicemia.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat că dacă un copil cu febră face brusc o erupție pe piele, atunci părinții trebuie să ia legătura cu medicul pediatru al celor mici, pentru a investiga îndeaproape problema. Mihai Craiu spune că erupțiile de pe pielea copilului febril pot fi testate dacă sunt periculoase prin așa numita metodă a paharului.

„Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte”

„Când un copil are febră si apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav… de obicei meningită sau septicemie.

Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dumneavoastră. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături „în jet”, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă îi bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital!

Citește și: Drama unei familii care a aflat că erupția de pe piele copilului lor era, de fapt, o formațiune canceroasă

Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil…

Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic' – a explicat medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook pe care o administrează, „Spitalul virtual pentru copii'.

Cum se face testul paharului?

Testul paharului se face atunci când copilul are o erupție cutanată. Cu ajutorul unui pahar sau a unei alte suprafețe transparente, se aplică o presiune pe zona unde există erupția. Dacă punctele de pe piele se port vedea prin pahar și dispar din cauza presiunii, trebuie solicitată asistență medicală de urgență. Dacă punctele se estompează când paharul este rostogolit peste ele, cel mai probabil, erupția nu este gravă, notează site-urile de specialitate.

Citește și: O fetiță de an era să-și piardă viața din cauza unui gest pe care toți membrii familiei îl fac mereu

„Dacă erupția nu a dispărut, acel copil cu febră și erupție care nu dispare la semnul paharului, e o urgență majoră. Nu vreau să speriem ascultătorii, dar în România, întrucât nu există în Programul Național de Vaccinare strategia de prevenție a infecției cu meningococ, pentru că acesta este microbul care produce cel mai des boala rapidă mortală, cu febră și erupție care nu dispare la presiune' – a mai spus Mihai Craiu, în cadrul unui interviu pentru csid.ro.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton