Alăptarea – probleme și soluții

Chiar dacă ți-ai propus să-ți alăptezi bebelușul, lucrurile nu ies întotdeauna așa cum ai planificat, iar alăptarea se poate dovedi destul de dificilă. În timp ce pentru unele mame, momentul mesei celui mic este o plăcere, pentru altele, alăptarea se poate dovedi un chin. Iata ce probleme pot apărea și cum le poți rezolva:

 

Angorjarea sânilor
Daca iti simti sanii prea tari si durerosi, asta se in­tampla fiindca bebelusul nu are nevoie de toata „productia ta de lapte, iar tu nu inlaturi surplusul.

Ce poți face: alapteaza cat mai des, fii sigura ca pozitia bebelusului la san este corecta si ca suge bine, nu-l grabi pe bebe la masa, pentru ca el sa poata goli sanul si foloseste o pompa pentru a extrage surplusul de lapte. Dupa alaptare pune-ti pe sani o compresa cu apa rece sau chiar gheata.

 

Mameloane fisurate/ragade
Fisurile sau roseara pe mamelor pot aparea din cauza pozitionarii incorecte a bebe­lusului la san, ca urmare a scoaterii incorecte a sanului din gura copilului sau a utilizarii incorecte a pompelor. Candidoza poate fi si ea de vina. Spalarea cu sapun, alcoolul sau aplicarea de anumite creme accentueaza problema, in loc sa o rezolve.

Ce poți face – pune corect bebelusul la san, expune des sanul la aer, unge mamelonul cu lapte dupa supt, nu tine sanul umed in sutien, evita sutienele sintetice si incepe urmatoarea masa la sanul mai putin afectat.

 

Mastita

In timpul alaptarii, mastita poate aparea oricand. Perioada cu cel mai crescut risc este in primele 2 luni dupa nastere, inainte ca obiceiurile alimentare sa se reglementeze.
Factorii de risc pentru aparitia mastitei:

  • golirea incompleta sau intarziata a sanilor, ce favorizeaza angorjarea
  • blocarea canalelor galactofore
  • mameloane crapate si iritate
  • folosirea unor dispozitive care duc la blocarea fluxului laptelui si la inmultirea germenilor pe suprafata mamelonului, ceea ce creste riscul infectiei (invelisuri de plastic, silicon, folosite la protectia mamelonului, pernute absorbante care sanul etc)

Ce poti face

Mastita nu dispare 'de la sine',  fara tratament. Ea se trateaza cu antibiotice, prescrise de medic astfel incat sa nu afecteze alaptarea, iar cura de antibiotice va dura 10-14 zile. Alaptatul nu trebuie intrerupt chiar daca ai mastita si este foarte important ca sanii sa fie complet goliti dupa fiecare masa a bebelusului.

Cum să-l ții la san

Fiecare mama gaseste impreuna cu bebelusul sau cea mai buna pozitie pentru alaptare. Exista mai multe tehnici care pot face alaptarea confortabila pentru mama si eficienta pentru sugar, care poate manca linistit.

Cele mai bune pozitii pentru alaptatalaptarea 2

  • In stil leagan – tu stai vertical, cu bebelusul intins de-a lungul abdomenului tau. Un brat sustine capul si funduletul sugarului, in timp ce cu cealalta mana tu iti sustii sanul.
  • Pe lateral – amandoi, mama si copilul stau fata in fata intr-o pozitie semi-verticala, cu mana mamei petrecuta dupa copil, astfel incat sa-l aduca mai aproape de san.
  • Semi-culcat – bebelusul este pozitionat pe o perna in poalele tale – intr-o pozitie semi-ridicata, in timp ce tu stai vertical.

Este mai bine ca bebelusul sa stea semi-ridicat in timpul mesei, din cauza refluxului gastroesofagian.

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie