Anestezia generală la copii: ce trebuie să știi

Anestezia generală presupune utilizarea unei combinații de medicamente pentru a induce o stare de inconștiență temporară, permițând efectuarea unor intervenții chirurgicale sau a altor proceduri medicale complexe fără durere. Află când este ea recomandată în cazul copiilor, cum se face și alte informații pe care este bine să le știi dacă și copilul tău urmează să treacă printr-o astfel de procedură! 

Când este recomandată anestezia generală la copii?

Anestezia generală la copii este adesea recomandată în cazul unei intervenții chirurgicale ori a unei alte proceduri medicale complexe. Rolul său este acela de a permite efectuarea procedurii respective fără durere sau disconfort, înainte ca problema de sănătate ce a făcut necesară intervenția medicală să se agraveze sau să ducă la complicații.

Cum se administrează anestezia generală la copii?

Anestezia generală la copii implică o serie de etape importante ce vizează asigurarea unei proceduri sigure și cât mai puțin stresante posibil. Pregătirea preoperatorie este prima dintre acestea etape și una foarte importantă. În această etapă, are loc o evaluare medicală detaliată a copilului pentru a se asigura că poate fi supus anesteziei generale. De asemenea, este momentul în care echipa medicală discută cu părinții despre procedură și despre orice preocupări pe care le-ar putea avea aceștia, precum și despre ce trebuie să facă pentru a-l pregăti pe cel mic pentru anestezie și operație (ex: repausul alimentar, întreruperea tratamentului medicamentos, etc.).

O a doua etapă importantă este reprezentată de administrarea efectivă a anesteziei. Cum se face asta depinde și de vârsta copilului. În cazul copiilor mai mici, cu vârsta sub 10 ani, aceasta se poate administra inițial sub formă de gaz inhalator printr-o mască, urmând ca după copilul adoarme să se plaseze o branulă pentru administrarea altor medicamente sau lichide. La copiii mai mari, se poate trece direct la introducerea branulei pentru administrarea anesteziei și a altor medicamente, fără a mai fi necesară administrarea sub formă de gaz. 

Monitorizarea copilului în timpul anesteziei este o altă etapă esențială. Anestezistul va monitoriza în mod constant funcțiile corporale ale copilului: ritmul cardiac, respirația, tensiunea arterială, temperatura corpului, echilibrul fluidelor și saturația cu oxigen.

După finalizarea procedurii chirurgicale, urmează etapa de trezire și recuperare post-anestezie. Medicul anestezist va opri administrarea medicamentelor anestezice, permițând copilului să se trezească treptat. Perioada de timp în care copilul va fi inconștient depinde de durata operației.

Efecte și complicații ale anesteziei generale la copii

Se întâmplă deseori ca un copil să se trezească din anestezie dezorientat, plângând și agitat. Uneori, poate simți balonare, confuzie sau dureri musculare. Pe măsură ce efectul anesteziei se disipează, copilul ar trebui să înceapă să se relaxeze. Dacă este necesar, se pot administra medicamente analgezice sau sedative pentru a-l ajuta să se calmeze. 

Anestezia generală este, în mare parte, sigură. Totuși, există riscul apariției unor complicații precum confuzia de lungă durată, durerile de cap, atacul de cord, pneumonia sau accidentul vascular cerebral. Există și anumite afecțiuni care pot crește riscul apariției complicațiilor asociate cu anestezia generală: apneea obstructivă în somn, crizele convulsive, afecțiunile cardiace, renale sau pulmonare, tensiunea arterială ridicată, antecedentele de reacții la anestezie, medicamentele care pot crește sângerarea, alergiile la medicamente și diabetul. 

Este important ca părinții să discute cu medicul anestezist despre toate preocupările și întrebările pe care le au înainte de procedură. 

Anestezia generală este o procedură necesară în multe cazuri pentru a asigura siguranța și confortul copilului în timpul unei intervenții chirurgicale. Cu o pregătire adecvată și o monitorizare atentă, riscurile sunt minime, iar beneficiile sunt semnificative.  

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu înlocuiesc consultul medical. Pentru mai multe detalii, adresează-te unui medic!

Sursa:  

https://www.medlife.ro/articole-medicale/anestezie-generala-la-copii-ce-consta-si-cand-este-recomandata

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton