Acest tip de copil se va simti foarte bine in preajma unui catelus la fel de dornic de o prietenie stransa. Totodata, copilul cu temperament sangvinic este de regula plin de initiativa si atras de jocuri active, compatibile perfect cu prezenta unui catel.
Nevoia permanenta de a fi in prezenta unui prieten, specifica unui copil sangvinic, este prezenta la toate speciile sociale (omul si cainele fiind prin excelenta animale sociale, aspect care a condus in trecut la domesticirea lupului si a sacalilor).
Mai mult, pentru un copil cu temperament activ si comportament social dezvoltat, catelusul poate suplini perfect o prezenta prietenoasa umana din alta sfera decat cea a adultilor, asa ca nu ezita sa ii cumperi unul.
Pentru micutii prea emotivi:
Iepurasii
Iepurasii ca animale de casa sunt compatibili in general cu oricare tipologie temperamentala extrem de sensibila, emotiva, fie activa, fie mai putin activa.
Cum recunosti un micut pentru care iepurasul este animalul cel mai recomandat? Vezi daca acest copil e caracterizat prin nevoia permanenta de a oferi si primi afectiune, teama de singuratate si uneori de intuneric, emotivitate, neatentie, nesiguranta de sine, ezitare, fire visatoare, uneori dificultate in comunicare.
Iepurasul este perceput de catre majoritatea micutilor ca un pui mai mic, pe care-l protejeaza. Aceasta perceptie il obliga sa-si descarce tensiunea psihica a nesigurantei si a temerilor prin dragostea protectiva de tip matern asupra iepurasului.
Descarcarea acestei tensiuni psihice pe canalul cel mai usor de deschis de un astfel de copil face ca sistemul sau sa se echilibreze. In consecinta, creste iluzia de siguranta, ca si exactitatea unor ratiuni blocate de tensiune.
Tot ca urmare a echilibrarii nervoase a psihicului va creste si capacitatea de orientare a atentiei, dar si confortul psihic care va permite eliminarea emotiilor si blocajelor in comunicare, disparand treptat si cauzele unor temeri nefondate, irationale.
Pentru copiii izolati, retrasi:
Pasarile de colivie
Pasarile de colivie, cum ar fi canarul si papagalul, sunt mai degraba compatibile cu temperamentele mai putin sociabile si mai ales cu cele non-emotive.
Astfel, s-a dovedit ca unii copii flegmatici si unii copii melancolici foarte echilibrati emotional pot „visa mai usor in prezenta unor animale tinute mai la distanta, precum canarii sau alte pasari izolate in colivie.
Aceasta se datoreaza faptului ca unii copii au in acelasi timp nevoie atat de contact cu o fiinta vie, cat si de intimitate si de o anume distanta fata de fiinte umane sau animale de care se tem inconstient.
Astfel, copiii cu o tendinta naturala nativa de izolare si mai ales cei mai putin comunicativi se echilibreaza mai usor in prezenta unor pasari de colivie decat a unor animale sociale.
Tipologia normala a copilului retras: se simte relaxat si capabil de a gandi mai profund in apropierea unor animale care nu-i pun in pericol intimitatea si nu cer direct nimic de la el prin contact.
Aceasta solutie trebuie sa fie numai una temporara, pentru ca micutul va trebui curand, vrand, nevrand, sa invete ca nu poate trai la distanta de oameni sau de animale, asa ca incearca sa ii aduci, la un moment dat, si alti prieteni din lumea necuvantatoarelor.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4