Bruxismul – sau scrâșnitul dinților – este o problemă medicală care poate afecta atât adulții, cât și copiii. Bruxismul desemnează o mișcare involuntară a maxilarului, care se poate manifesta oricând, ziua și noaptea, în timpul somnului. Dacă ți-ai auzit copilul scrâșnind din dinți frecvent, iată mai jos care sunt cauzele acestei tulburări și cum o poți gestiona.
Bruxismul este un comportament care presupune contracții involuntare și repetate ale mușchilor masticatori, în situații care nu au legătură cu alimentația. Bruxismul poate apărea în faza de veghe – ducând, cel mai adesea, la strângerea maxilarului pe perioade mai lungi – sau de somn – când se manifestă prin scrâșnirea dinților.
În cazul adulților, bruxismul poate fi cauzat cel mai adesea de stres și de consumul excesiv de produse cu cofeină. În cazul copiilor, lucrurile sunt diferite. Astfel, printre posibilele cauze ale bruxismului la copii se numără:
Anxietatea si stresul se mai numără printre factorii care pot cauza apariția bruxismului la copii.
Există mai multe modalități de a gestiona această problemă, în funcție de circumstanțe.
Dacă cel mic scrâșnește din dinți în timpul zilei, îi poți atrage atenția să se oprească și să se controleze atunci când remarcă faptul că o face. Încurajează-l să-și relaxeze maxilarul în timp ce are gura închisă. Cu timpul, va reuși singur să scape de acest obicei.
Dacă bruxismul se manifestă pe timpul nopții, într-o primă etapă îi poți cere copilului să doarmă într-o poziție diferită de cea pe care obișnuiește să o adopte.
Atunci când problema se agravează, medicul stomatolog pediatru poate sugera purtarea unei gutiere, un dispozitiv medical care se plasează pe dinți și limitează frecarea acestora în timpul somnului. O gutiera dentara este un dispozitiv realizat din plastic, care se găsește și în farmacii, dar este recomandat să fie făcută la comandă, pentru a se potrivi perfect pe dinții copilului. Este important să o cureți în mod regulat pentru a ajuta copilul să-și mențină o bună igienă orală, dar și pentru a preveni uzura ei precoce. Dacă nu este curățată corect, prezența gutierei poate provoca infecții precum afte, ulcere bucale, gingivite și apariția cariilor. Pentru tratamentul aftelor bucale și alte probleme dentare care pot apărea, contactează medicul dentist. Gutiera nu tratează propriu-zis bruxismul, ci doar limitează deteriorarea dinților.
Medicul stomatolog va trata în paralel și eventualele probleme detectate în zona orală, în funcție de gravitatea lor, de la sensibilitatea dentară la carii.
Un consult ORL poate fi, de asemenea util, în cazul în care bruxismul este provocat de tulburări din această sferă.
În cazul în care bruxismul este cauzat de stres sau anxietate, aplicarea unor tehnici de relaxare și terapia psihologică pot fi utile.
Unele metode foarte simple pot fi aplicate complementar:
Pe termen lung, fenomenul poate avea consecințe mai mult sau mai puțin grave, precum deteriorarea prematură a smalțului sau a dentinei și apariția sensibilității dentare, mai ales în cazul consumului de alimente acide.
Netratate, aceste probleme pot duce la tulburări ale articulațiilor temporo-mandibulare, de exemplu, la blocarea maxilarului (trismus), afectarea nervilor ori fractură dentară.
În concluzie, dacă îl auzi pe cel mic că scrâșnește din dinți în timpul somnului sau se trezește dimineața și se plânge de dureri de maxilar ori de cap, este posibil să sufere de bruxism. Programează un consult la medicul dentist pediatru, care va găsi soluțiile potrivite pentru gestionarea acestei probleme.
Sursa foto: Freepik