Când devine „banala” viroză periculoasă pentru copil. Medicul pediatru Mihai Craiu, despre scenariile care ar trebui să ne îngrijoreze

Fără categorie

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit în mediul online despre primele simptome ale virozelor în rândul copiilor, la care părinții trebuie să fie atenți.

Pe pagina de Facebook pe care o administrează, „Spitalul virtual pentru copii', medicul Mihai Craiu a explicat care sunt primele semne ale virozelor complicate în rândul copiilor, enumerând și scenariile acestei afecțiuni care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți.

Mihai Craiu spune că cei mai mulți dintre copiii cu infecții respiratorii au febră foarte mică sau nu au febră deloc, iar semne respiratorii se accentuează progresiv.

Citește și – Avertismentul medicilor: nu va duceti copiii bolnavi de viroza la scoala

„Despre așteptări de sezon. Rezonabile sau nerezonabile. Majoritatea copiilor cu infecții respiratorii de cai aeriene superioare („roşu în gât şi muci în nas”) au febră mică sau nu au febră deloc. Dacă febra exista ea este în mod tipic prezenta în primele 1-3 zile de boala.

În acest interval încep să se accentueze simptomele respiratorii: tusea, respirația dificila, sforăit, secreții în nas și apetit scăzut. Evoluția temporală a simptomelor respiratorii este TIPICA în virozele necomplicate. Febra mare dispare în 48-72 ore, că și semnele generale severe de boala. Copilul începe să se joace și să se comporte normal. Ca înainte de viroza…

Citește și – Recomandări privind tratamentul corect al gripei la copii. Sfaturi pentru prevenție

Semnele respiratorii (tusea, mucii, sforăitul nocturn etc.) se accentuează progresiv atingând un maximum în zilele 4-6 și apoi scad progresiv, dispărând către ziua 10-12. Aceasta este evoluția normală. Un sfert din copiii normali pot să mai tușească și după 2 săptămâni de la începutul bolii' – a transmis medicul pediatru pe Facebook.

Apoi a enumerat două scenarii în care părinții ar trebui să-și facă griji cu privire la starea de sănătate a copilului. Este vorba despre persistența simptomelor pentru mai mult de o săptămână sau agravarea lor.

„Care ar trebui să fie scenariile care să ne îngrijoreze?

1. Persistenta simptomelor peste 10 zile și apariția rinoreei purulente (muci verzi) – de obicei apare aceasta evoluție la copiii cu sinuzita.

2. Reapariția febrei și agravarea simptomelor după 5-6 zile de la ameliorarea inițială. Adică o boală care se ameliorează și apoi inexplicabil, până să se vindece de tot, se agravează din nou. Așa se întâmplă în suprainfecțiile bacteriene. Adică în otita medie acută sau în pneumonia care urmează după o viroză ‘banală' – a conchis medicul pediatru.

Foto – arhivă


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din
Buton