Problemele de vedere, chiar și cele minore, pot influența în mod semnificativ calitatea vieții celor mici. Este important să monitorizezi cu atenție sănătatea ochilor copilului tău, iar controlul oftalmologic joacă un rol foarte important în atingerea acestui obiectiv. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre importanța sa, când este el recomandat și alte informații de care ai nevoie ca părinte!
Multe probleme de vedere pot trece neobservate, în special în primii ani de viață, deoarece copiii nu pot exprima întotdeauna disconfortul sau dificultățile pe care le întâmpină, nu-și pot evalua simptomele precis. Ca părinte, este foarte posibil să nu observi semnele unei afecțiuni oftalmologice – acestea pot fi foarte subtile și dificil de recunoscut.
În lipsa unui control de specialitate, o eventuală problemă de vedere poate rămâne nediagnosticată, ceea ce îi va permite să se agraveze și o va face mai greu de tratat. În plus, impactul său asupra calității vieții copilului va crește.
Primul control la ochi la copii se face, de regulă, la scurt timp după naștere, de către medicul neonatolog. Dacă acesta are motive să suspecteze existența unei afecțiuni oculare, va recomanda efectuarea unui control oftalmologic. În lipsa unei astfel de indicații, primul control de specialitate la ochi este recomandat a se programa între vârsta de 6 luni și cea de 1 an.[1]
Dacă nu există motive de îngrijorare, următoarele controale se vor face între vârsta de 3 și 5 ani și înainte de începerea școlii, la 6 ani. După această vârstă, controalele oftalmologice se programează, de regulă, o dată pe an sau la fiecare 2 ani. În cazul în care este depistată o problemă de vedere, vizitele la oftalmolog se vor face la intervalele stabilite de medic.[1]
Există, de asemenea, anumite simptome care pot indica nevoia unui control oftalmologic. Acestea includ:
Dacă ai observat astfel de simptome la copilul tău, programează-l la un control la ochi la clinica Ama Optimex!
Controlul ochilor la copii va fi adaptat nevoilor specifice ale celor mici și va include mai multe etape, fiecare cu rolul său în evaluarea sănătății vizuale a copilului. Medicul oftalmolog va folosi o serie de instrumente și teste special concepute pentru a evalua acuitatea vizuală și alte aspecte importante.[3]
Controlul oftalmologic poate fi o sursă de anxietate pentru copil, în special dacă este o experiență complet nouă ori una care nu se repetă prea des. Pentru a-l ajuta să se simtă mai confortabil, este esențial să îi explici ce urmează să se întâmple, folosind un limbaj cât mai simplu, adaptat vârstei și nivelului său de înțelegere. Adoptă o atitudine relaxată și calmă. Copiii pot simți și prelua emoțiile părinților, așa că dacă ești relaxat/ă, este mai probabil să se simtă și el confortabil. Pentru a-l obișnui cu ideea de control, poți apela și la jocurile de rol.
Încearcă, pe cât posibil, să te asiguri că vei programa vizita într-un interval orar când copilul este odihnit și sunt mai multe șanse să colaboreze cu medicul oftalmolog.
Controlul ochilor la copii este necesar pentru monitorizarea dezvoltării vederii celor mici și poate ajuta la prevenirea problemelor de vedere și/sau la depistarea lor la timp. Chiar și în lipsa unor semne de alarmă evidente, este indicat ca un astfel de control să se efectueze la intervale regulate, conform recomandărilor medicului oftalmolog.
Surse:
Sursa foto: Shuttersrtock.com